Spring naar de content

Aanslag op Charlie Hebdo is redding voor de president Hollande

Het heeft François Hollande niet mee gezeten de afgelopen jaren. Geen enkele andere Franse president was in de recente geschiedenis zo impopulair als hij. Maar de president maakt een comeback. Dankzij de aanslag op Charlie Hebdo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Ongekend impopulair
Sinds hij in mei 2012 president van Frankrijk werd, daalt de populariteit van Hollande; in december nog had de overgrote meerderheid van de Fransen bijvoorbeeld absoluut geen vertrouwen in hun leider. Een magere 19% van de bevolking gaf aan zich te kunnen vinden in zijn beleid; een historisch laag percentage.

De slecht presterende Franse economie en de hoge werkloosheid hebben de president in een lastig parket gebracht. Hij slaagt er maar niet in om het economisch tij te keren. Plannen om de superrijken – mensen met een inkomen van meer dan één miljoen euro per jaar – een inkomstenbelasting van 75% aan te rekenen werd door opperrechters afgekeurd. De werkloosheid steeg onder zijn bewind.

Waardig en vastberaden
Hoe anders is het nu: sinds de aanslag op Charlie Hebdo is de populariteit van het staatshoofd razendsnel gestegen. Zo’n 40% van de bevolking zegt nu vertrouwen in het beleid van Hollande te hebben. Naar verluidt wist hij met zijn houding en uitspraken na de aanslagen in Parijs de juiste balans te vinden tussen waardigheid en vastberadenheid, terwijl hij tegelijkertijd opriep niet de volledige moslimpopulatie verantwoordelijk te houden voor het drama.

De populariteitsstijging van de Franse president na de aanslagen in Parijs doet denken aan een soortgelijke ontwikkeling in de Verenigde Staten, niet heel lang geleden: na de terroristische aanslagen van 9/11 steeg de populariteit van toenmalig president Bush van 51% naar 86%.