Ook in conservatief China nu Grindr-app

In China, het land met de meeste inwoners ter wereld, is homoseksualiteit niet meer bij wet verboden. Maar in de conservatieve maatschappij blijft een taboe rusten op ‘homoseksuele neigingen’. Toch weten miljoenen homoseksuele mannen elkaar te vinden dankzij de anonimiteit van internet, zoals met de Chinese homodatingapp Blued. Maar bij Blued gaat het allang niet meer alleen om het aanknopen van seksuele contacten.

Blued is een initiatief van Ma Baoli, een voormalige politieagent. Hij lanceerde Blued in 2012, en inmiddels wordt de app gebruikt door miljoenen Chinese homo’s. Het gratis programma gebruikt de GPS-functie van smartphones om de gebruiker te laten zien welke potentieel geïnteresseerde contacten zich in de omgeving bevinden. De Blued-gebruiker kan een profiel aanmaken, rondhangen in chatrooms, of iemand privéberichten sturen.

Volgens activisten die homoseksualiteit uit de taboesfeer willen trekken, heeft Blued zich echter ontwikkeld van een medium voor snelle seks tot een app die veel homoseksuele mannen helpt om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en stelling te nemen tegen sociale vooroordelen. De app wil niet enkel de mogelijkheid bieden een date mee naar huis te nemen, maar ook een bijdrage leveren aan de kennisvorming van de gebruiker. Blued besteedt daarom ook aandacht aan bewustwording omtrent hiv; gebruikers kunnen zich laten testen op hiv bij het hoofdkantoor in Peking. Daar worden ze uitsluitend behandeld door homoseksuele artsen en medewerkers, om pijnlijke situaties te vermijden. Overigens worden deze inspanningen ondanks het taboe op homoseksualiteit wel financieel ondersteund door de Chinese overheid.

Om de app gratis te kunnen aanbieden, heeft Blued de samenwerking gezocht met reclameplatform Danlan.org. En met succes, want binnen twee jaar was de app in staat 15 miljoen gebruikers aan zich te binden. Ook Amerikaanse bedrijven participeren in de start-up; Blued kan rekenen op een investering van 30 miljoen dollar durfkapitaal van de Amerikaanse firma DCM Ventures. De waarde van Blued wordt inmiddels geschat op meer dan 300 miljoen dollar.

Voor Ma Baoli is de volgende stap een notering aan de Nasdaq Stock Market. Overigens wil hij het niet laten bij een dating-app voor homoseksuele mannen. Er is al een vrouwelijke versie in ontwikkeling met de naam Pinked.