Spring naar de content

Geen maas in de wet bij invoering leenstelsel studenten

Wisselende berichten gaan rond over het nieuwe leenstelsel. Zo zouden bèta- en geneeskundestudenten onder het leenstelsel uit kunnen komen doordat zij zich eerder dan 1 september in konden schrijven voor een masteropleiding. De nieuwe regeling, waarbij algemene studiefinanciering vervalt, gaat namelijk in per 1 september.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Dat lijkt een ideale kans voor studenten die aan hun master willen beginnen. Zo berichtte studenten.net vandaag over de maas in de wet, tot vreugde van vele studenten. Volgens Karen Collet, woordvoerder van de Technische Universiteit Delft, gaat het om een regeling die al een lange tijd bestaat. ‘Het is al lang bij ons zo dat als je klaar bent met je bachelor, je je meteen kan inschrijven voor een master, per volgende maand.’

Maar het gaat hier echter niet om een maas in de wet, benadrukt Job Slok, woordvoerder van minister Bussemaker van Onderwijs, aan HP/De Tijd. Het gaat alleen op voor studenten die, als ze eerder ingeschreven staan dan september, ook les hebben vanaf die periode. Het is dus niet mogelijk, zoals eerder gesuggereerd werd, het leenstelsel te ontduiken door je in augustus in te schrijven, terwijl er dan geen les wordt gegeven. De maand waarin de inschrijving wordt gedaan, moet ook de maand zijn waarin het mastertraject echt begint.

Verder is de voorwaarde dat de opleiding deze inschrijfperiode al had, voordat deze regeling bekend werd. Het is dus niet mogelijk dat universiteiten het inschrijven een maandje naar voren opschuiven. Enkel studenten die al eerder hadden besloten in een andere maand te beginnen aan hun master, ontkomen aan de lening.

‘De regeling voor september blijft van kracht. Dit maakt onderdeel uit van de zogeheten cohortgarantie: voor zittende studenten blijven de regels hetzelfde,’ aldus Slok.
Goed nieuws voor studenten die per februari hun master starten. Maar helaas voor vele hoopvolle bachelors: er blijkt voor hen geen methode om makkelijk onder de wet studievoorschot, zoals het nieuwe leenstelsel wordt genoemd, uit te komen.