Spring naar de content

Onderzoek: een medicijn werkt beter als het duur is

Het placebo-effect is groot bij mensen met de ziekte van Parkinson. Hoewel het effect algemeen bekend is, zorgde het voor patiënten met de ziekte van Parkinson voor dezelfde resultaten als echte medicatie. Omdat de ziekte sterk samenhangt met hersenactiviteit, is de eigen beleving van het proces zeer belangrijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Nieuw onderzoek toont aan dat het niet enkel gaat om het wel of niet krijgen van een placebo, maar dat er tussen placebo’s een onderscheid in werkzaamheid bestaat. Placebo’s die worden voorgesteld als duurdere medicijnen, werken nog een stuk beter dan de ‘goedkopere’ variant.

De onderzoekers, verbonden aan de American Academy of Neurology, onderzochten het effect van de prijs bij twaalf mensen met parkinson. Zij kregen een placebo ingespoten, waarbij aan de helft verteld werd dat de prik 100 dollar kostte, en de andere helft dat het ging om een duur medicijn van 1500 dollar. Vervolgens werd hun motoriek getest en hun hersenactiviteit gemeten. De resultaten werden vergeleken met die van dezelfde testen uitgevoerd voor het injecteren. Hoewel het niet om een groot aantal proefpersonen ging, was het verschil opzienbarend. De patiënten die het ‘duurdere’ medicijn kregen, reageerden duidelijk. De motoriek werd bij sommige patiënten zelfs 28% beter vergeleken met de patiënten die het ‘goedkope’ medicijn kregen.

Hoofdonderzoeker Alberto J. Espay stelt dat het nuttig is deze effecten te bestuderen, omdat ze kunnen bijdragen aan de behandeling van de ziekte. Als het positieve effect van een placebo kan worden toegepast, hoeven er misschien medicijnen te worden gebruiken en kunnen bijwerkingen worden voorkomen. Het grote probleem is dat het voorschrijven van medicijnen aan strenge ethische regels is gebonden.

Bij dit onderzoek hebben de patiënten achteraf te horen gekregen dat het niet om echte medicatie ging. In de praktijk zal het moeilijk zijn mensen voor te houden dat een medicijn duur is, terwijl het in werkelijkheid een placebo is. Maar als het mogelijk wordt deze kennis toch op de een of andere manier toe te passen in de behandeling, zou dat veel mensen kunnen helpen.