Spring naar de content

Britse leger gaat oorlog voeren via Facebook

Internet speelt een steeds belangrijker rol in gewapende conflicten. Zowel militairen als terroristische organisaties voeren hun strijd steeds meer via social media. Ook het Britse leger richt nu een Facebook-eenheid op. Daarmee lijken sociale media zich steeds meer te vestigen als oorlogswapen. The Guardian spreekt van een groep ‘Facebook warriors’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Psychologische oorlogsvoering
Non-lethal warfare
(niet-dodelijke oorlogsvoering) wordt de taak van de nieuwste legereenheid van Groot-Brittannië. De groep van 1500 militairen, die vanaf april operationeel zal zijn, richt zich op psychologische oorlogsvoering. Daarmee volgen de Britten het voorbeeld van de VS en Israël, die eerder een soortgelijke afdeling oprichtten.

Directe aanleiding voor de oprichting van de ‘Facebook-eenheid’ zijn de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. De eenheid zal een antwoord moeten vinden op de effectieve online campagnes die IS voert om angst te zaaien, nieuwe strijders te rekruteren en geld los te peuteren bij sympathisanten. Ook speelt internet een belangrijker rol in Oost-Oekraïne, waar Rusland blijft ontkennen mee te vechten aan de zijde van de rebellen, ondanks veel foto’s en video’s die anders doen vermoeden.

Online executies
Vooral IS maakt handig gebruik van sociale media: door filmpjes van moordpartijen en executies online te zetten, lukt het de terreurgroep om angst te zaaien én aanhangers achter zich te krijgen. Na het delen via Twitter van de beelden van de onthoofding van de journalist James Foley kreeg IS er maar liefst dertigduizend Twitter-volgers bij, en naar verluidt zesduizend nieuwe rekruten. Volgens deze voormalige IS-strijder koos de terreurgroep voor de executie bewust een beul met een Engels accent. Door de executie door een Europeaan te laten uitvoeren, pronkte IS met zijn buitenlandse strijders, wat potentiële rekruten in het Westen zou moeten aanspreken.

Een kolonel van het Britse leger, Richard Kemp, is niet blij met de oprichting van de interneteenheid. Hij ziet de noodzaak van een dergelijke groep wel in, maar vreest dat de militairen uit bestaande eenheden zullen worden gehaald, die daardoor verder worden uitgedund. “Ik denk dat zo’n eenheid een toevoeging moet zijn aan het leger, en niet moet worden opgericht met militairen die worden weggehaald bij de reguliere troepen.”

Onderwerpen