Spring naar de content

Hoe Charlie Hebdo het debat over wet tegen godslastering aanwakkert

Sinds december 2013 is het in Nederland niet meer strafbaar om godslasterlijke uitingen te doen. Dit besluit is in overeenstemming met de tendens in westerse landen om wetten tegen blasfemie af te schaffen. Maar Ierland deed hier niet aan mee. In 2010 nam het land juist een nieuwe wet aan die godslastering verbiedt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Nu wordt die wet voor het eerst op de proef gesteld. De nieuwe Charlie Hebdo is vanwege de aanslag op de redactie in Parijs nu ook in Ierland te verkrijgen. Het ICCI, het Ierse centrum voor islamitische cultuur, wijst de overheid nu op de illegaliteit van het blad. Volgens het centrum is het overduidelijk dat het afbeelden van de profeet Mohammed in strijd is met de wet.

Het ICCI heeft nog niet besloten of het een officiële klacht zal indienen, maar zegt dat groepen of personen het recht hebben om de winkels die het blad verkopen aan te klagen. Opmerkelijk genoeg is Michael Nugent, mede-oprichter van de organisatie Atheist Ireland, het eens met het ICCI. Hij heeft gezegd dat het blad inderdaad in strijd is met de wet tegen godslastering, maar dat het goed is dat deze wet nu op de proef wordt gesteld. Atheist Ireland overlegt dinsdag met premier Enda Kenny of er een referendum moet komen over de vraag of de wet (nu alweer) moet worden afgeschaft.

Zo zorgt Charlie Hebdo ook in de westerse wereld voor discussie over de vrijheid van meningsuiting. Na het bloedbad in Parijs werd door de gehele westerse wereld geroepen dat dit een aanslag was op de democratie en de vrijheid van meningsuiting, die fundamentele elementen van onze westerse samenleving zouden vormen. Maar zo vanzelfsprekend blijken die verworvenheden niet te zijn.