Spring naar de content

Gustaaf Peek: ‘Ik grijp elk excuus voor romantiek aan’

Het seizoen van de liefde breekt binnenkort weer aan, en aan de vooravond van Valentijnsdag begint de Vlaamse literatuurstichting Behoud de Begeerte aan haar jaarlijkse literaire tour Saint Amour. De aftrap vindt dit weekend plaats in Nederland, verspreid over vier avonden in Breda, Heerlen, Enschede en Arnhem. Gustaaf Peek is een van de vele auteurs die zal voordragen uit de (of eigenlijk: zijn eigen) liefdesliteratuur tijdens de tournee door Nederland en België. Een romantisch interview over oude liefdes en nieuwe uitdagingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Behoud de Begeerte, in 1984 opgericht als literair productiehuis, trekt dit jaar voor de eenentwintigste keer rond met het literaire circus Saint Amour om het ‘oergenre van de liefdesliteratuur’ te promoten: de poëzie. Onder de dichters bevinden zich Ellen Deckwitz (nrc.next-huisdichter), Ingmar Heytze (De man die ophield te bestaan), Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn) en Gustaaf Peek (Godin, held). Ook Thé Lau zou komen, maar hij werd een dag voor de première in Breda geveld door griep.

HP/De Tijd sprak Gustaaf Peek donderdag vlak voor de aftrap van Saint Amour in Breda.

peek
Bron: Maria Hermes.

U bent een bekende in de liefdesliteratuur. Ervaren is misschien een beter woord. Wat gaat u tijdens deze tournee voordragen?
“Drie dromerige passages uit mijn roman Godin, held. De laatste passage is een tweeënhalf pagina lang hoofdstuk, dat bestaat uit één lange zin.”

Een uitdaging. Bent u net een even goed spreker als auteur?
“Ik spreek oké. Mijn boeken schrijf ik ook altijd afgestemd op het oor. Door hardop te lezen wat ik heb geschreven, haal ik de fouten er bovendien makkelijk uit. Mijn romans zijn zeer geschikt voor het oor.”

We kennen u van vier romans, maar na uw studietijd schreef u veel poëzie. Wat is daarvan terecht gekomen?
“Ik heb tussen 2000 en 2004 een aantal gedichten gepubliceerd in literaire tijdschriften, en ik heb ze ooit gebundeld. De uitgevers naar wie ik het stuurde hadden daar alleen absoluut geen interesse in. Zo werkt dat. In dichtersland is het niet altijd halleluja. Maar poëzie is een oude liefde die nooit over is gegaan.”

Gaan deze gedichten het daglicht ooit nog zien?
“Zeker een tiental verzen uit die periode zijn mij nog zeer dierbaar. Ze zouden zomaar eens bovenop ‘de stapel’ terecht kunnen komen. Ik ben overigens van plan om de poëzie weer op te gaan zoeken. Dit jaar wil ik daar tijd voor reserveren.”

We zijn ruim tien jaar verder. Dat zou zomaar eens heel ander werk kunnen worden, nietwaar?
“Zeker, zeker, zeker. In de gedichten die ik nu schrijf gebruik ik meer spreektaal. Het is minder opzichtig poëticaal dan vroeger. Ik heb veel werk van de Amerikaanse dichter William Carlos Williams gelezen, en dat heeft me dichter bij het nuchtere, heldere en praktische vers gebracht.”

En wanneer kunnen we uw volgende roman verwachten?
“Ik verricht momenteel leeswerk voor een nieuwe roman. Laten we zeggen dat ik meer moet weten van bepaalde delen van de geschiedenis. Een aantal eeuwen geleden. Dat is het enige tipje van de sluier dat ik oplicht.”

Een frequent terugkerend thema in uw romans is liefde.
“Ja. De liefde is een groots en veelomvattend onderwerp. Ik probeer er steeds delen van uit te lichten. Tot nu toe heb ik steeds één roman nodig gehad om er slechts een aspect van aan te stippen.”

In de Volkskrant stelde u dat de liefde moeilijk in taal te vatten is. In het zelfportret dat vorig jaar verscheen bij HP/De Tijd sprak u liefdevol over uw vrouw en dochtertje. Is dat niet gewoon het antwoord op de hamvraag: wat is de liefde?
“Mijn vrouw en dochter zijn mijn leven. Als ik maar één antwoord mocht geven op de vraag ‘Wat is liefde?’ dan zou ik hen zonder twijfel noemen. Mijn vrouw en dochter staan op eenzame hoogte, dan vallen we eens flink van de berg af, en stuit ik op schrijven.”

De vraag ‘Gaat u nog iets doen met Valentijnsdag?’ kunnen we zeker overslaan? Ik neem aan dat u dat afdoet als commercieel geneuzel.
“Integendeel. Nadat we met ‘Saint Amour’ hebben opgetreden in Oostende, komt mijn vrouw. En zodra het werk is gedaan, zoeken we tijd en ruimte voor onszelf. Ik doe altijd aan Valentijnsdag. Ik ben het soort man dat elk soort excuus aangrijpt voor een romantische viering.”

De literaire tour Saint Amour trekt dit weekend langs Heerlen (vrijdag), Enschede (zaterdag) en Arnhem (zondag). Kaarten zijn hier te verkrijgen.

saintamour