Spring naar de content

Denk-beweging van Kuzu en Öztürk: oneliners en algemeenheden

De twee uitgetreden PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk – die zich niet konden verenigen met het integratiebeleid van Rutte II – hebben een nieuwe beweging gelanceerd: Denk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Een nogal pretentieuze partijnaam, maar er zal ongetwijfeld goed over nagedacht zijn. Volgens Denk is politiek ‘geen spelletje waarbij politici moeten scoren tijdens een debat en oneliners bedenken’.

Denk doet het anders, al staat het politiek manifest/brochure (pdf) er bol van en plugde de voormalige Groep Kuzu/Öztürk vandaag met succes een verbod op de woorden ‘integratie’ en ‘allochtoon’ in de media en bepleitte ze ze een ‘minister van Acceptatie’. De vergelijkingen met een verbod op de Koran (Geert Wilders) en instelling van een minister van Feest (Johan Vlemmix) dringen zich meteen op – leuk voor de bühne en om aandacht mee te genereren. Ook het inroepen van de hulp van de achterban (welke?) om het verkiezingsprogramma van Denk uit te werken doet denken aan Verdonkse toestanden. En aan een gebrek aan inhoud.

Dat blijkt ook uit het beDenksel ‘racismeregister’. Het idee: wie via bijvoorbeeld sociale media een racistische uitlating doet wordt geregistreerd en geweigerd wanneer hij/zij bij de overheid wil werken. In een interview met NRC Handelsblad blijkt het proefballonnetje toch niet zo goed doordacht:

Moet er dan een overheidsdienst komen die permanent bijhoudt wat mensen schrijven op sociale media?
Kuzu: “Het moet er niet op lijken dat we een politiestaat willen. We moeten dit idee nog verder uitwerken.”

U bent dus van harte uitgenodigd dat verder uit te Denken. Want voorlopig staat de beweging vooral voor holle oneliners en algemeenheden. Het wordt nog een zware kluif daar een doordacht en steekhoudend partijprogramma te construeren, Denk ik.

Schermafbeelding 2015-02-09 om 17.47.59