Spring naar de content

Zien: hoe de hutten van Zuidpoolexpedities voor de eeuwigheid bewaard blijven

De Zuidpool is een van de laatst door de mens bezochte gebieden op aarde. Eeuwenlang was Antarctica een reusachtige zwarte vlek op de globe. Pas aan het begin van de twintigste eeuw waagde een handjevol ontdekkingsreizigers zich op deze extreem koude plek, waar temperaturen van tientallen graden onder nul geen uitzondering zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

De Engelsman Robert Falcon Scott, de Ier Ernest Shackleton en de Noor Roald Amundsen, die uiteindelijk in 1911 als eerste de magnetische Zuidpool bereikte, zijn de bekendste drie. Van de eerste twee zijn de hutten, die voor de broodnodige beschutting zorgden, een eeuw na dato nog steeds intact. En dat wil de Antarctic Heritage Trust (een organisatie die de taak op zich genomen heeft om dit soort overblijfselen te bewaren) graag zo houden.

Het barre Antarctische klimaat heeft ervoor gezorgd dat de hutten tot dusver goed geconserveerd zijn gebleven. Binnen lijkt het erop alsof Scott of Shackleton elk moment met bevroren gezichtshaar binnen kan stappen om een kop thee te zetten. Maar het klimaat is tevens een vloek. Met name de hoeveelheden sneeuw zorgden voor een snel verval van de hutten, die geenszins met de eeuwigheid in gedachten zijn gebouwd.

Daarom zorgde de Heritage Trust ervoor dat gaten en kieren in de hutten gedicht werden en dat de onderkomens werden voorzien van een waterdicht dak. In de loop der jaren waren de bouwsels veranderd in sneeuwheuvels, maar binnen bleef alles alsof de tijd was stil blijven staan. Wel zorgde het donkere interieur voor een iets minder lage temperatuur, waardoor er op de zeer schaarse zomerdagen hier en daar smeltwater naar binnen sijpelde, met schimmelvorming tot gevolg.

Met de recent uitgevoerde reparaties kunnen de drie hutten er weer een tijd tegen. En daarmee zijn ze duurzamer dan de gemiddelde expeditieleider. Want hoewel hun namen niet snel worden vergeten, stierven zowel Scott, Shackleton als Amundsen voor hun zestigste op of nabij de pool (in het geval van Amundsen de Noordpool).

Tot slot nog een paar iconische afbeeldingen van de Expeditie van Robert Falcon Scott in 1911. Bron en volledige serie: National Geographic.

IJsvissen op Antarctica Bron: National Geographic
IJsvissen op Antarctica                                                                     Bron: National Geographic
Terra Nova had zelfs pianola Bron: National Geographic
Terra Nova had zelfs een pianola                                                     Bron: National Geographic
Bevroren snorren hoorden er gewoon bij Bron: National Geographic
Bevroren snorren hoorden er gewoon bij                                          Bron: National Geographic
Slapen op het dek van het Britse onderzoeksschip, de HMS Explorer Bron: National Geographic
Slapen op het dek van het Britse onderzoeksschip, de HMS Explorer                                                                                          Bron: National Geographic
De hut van Scott, Terra Nova genaamd Bron: National Geographic
De hut van Scott, Terra Nova genaamd                                       Bron: National Geographic

Onderwerpen