Spring naar de content

Haviksogen: deze contactlens zoomt in en uit

Het lijkt een uitvinding uit een science-fictionfilm: een contactlens die de drager kan laten in- en uitzoomen. Wetenschappers van het Zwitserse Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne hebben de eerste contactlens met optische zoom echter ontwikkelt. En dat is, buiten een ontzettend toffe gadget, ook nog eens een uitkomst voor slechtzienden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De hypermoderne zoomlens is de eerste in zijn soort. Er zijn al brillen die op een dergelijke manier werken, maar die zijn nogal groot en onhandig. De contactlens is dan een uitkomst. Door middel van simpelweg met het rechteroog knipperen kan de lens 2.8 keer inzoomen, en wanneer er met het linkeroog wordt geknipperd is de visie weer normaal.

Het stukje optisch vernuft is in eerste instantie ontwikkelt voor mensen met zichtproblemen, zoals ouderen. In principe werkt de contactlens hetzelfde als de lens in bijvoorbeeld een camera, alleen dan veel kleiner. Op een diameter van slechts 1.55 millimeter zit de minuscule telescoop, die door middel van kleine spiegeltjes lichtstralen in het rond kaatst, waardoor objecten vergroot worden. Het lijkt dus alsof je door een verrekijker kijkt.

Het ontwikkelen van de lens zorgde wel voor een aantal obstakels. De eerste versie werd dan ook al in 2013 aangekondigd, maar het duurde nog twee jaar voordat het apparaatje klaar was. Vooral het laten ‘ademen’ van de lens vormde een uitdaging. Het oog moet namelijk voortdurend voorzien worden van zuurstof. Dit hebben de wetenschappers uit Lausanne bereikt door kleine kanaaltjes van 0.1 millimeter dik door de lens te laten lopen.

Maar de functie van de contactlens is niet louter medisch. De wetenschappers wijzen op de aan-uit-functie, waardoor het gebruikt kan worden voor andere doeleinden die een tijdelijke vergroting nodig hebben. Handig bijvoorbeeld voor horlogemakers, diamantslijpers, fervente vogelaars of de part-time voyeurs onder ons. Wat het moet gaan kosten is nog niet bekend.

Onderwerpen