Spring naar de content

Waarom iedereen opeens met een Netflix voor boeken komt

Dat der traditionele manier van verkopen van e-books -afzonderlijke exemplaren voor een fors bedrag- zijn langste tijd heeft gehad moge inmiddels duidelijk zijn: het gaat toe naar een ‘all-you-can-read-model’, een soort Netflix voor e-books. Deze week voegde kantoorboekhandel Bruna zich in de lange rij van bedrijven die zo’n abonnement op boeken voorbereiden. Eerder al meldden zich uitgever WPG, Elly’s Choice, Tom Kabinet en natuurlijk de Nederlandse bibliotheken. Het worden straks moeilijke keuzes voor de consument.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Bruna noemt zijn dienst Bliyoo -waarom weten wij niet- en wil over drie maanden al beginnen. Het bedrijf streeft naar een aanbod van 28.000 boeken waaronder ook heel recente. Omdat er in het aanbod van Bruna ook tijdschriften zijn verwerkt is de dienst niet geschikt voor e-readers, zegt Bruna er meteen bij. Dat wordt dus lezen op de tablet of de smartphone, wat blijkens onderzoek slecht is voor de ogen en de nachtrust. Bruna is nog in onderhandeling met uitgevers en het Centraal Boekhuis over de prijs die de consument straks per maand zal betalen. Het zou ons niet verbazen als dat neer gaat komen op ongeveer een tientje per maand.

Ook de rebel onder de online verkopers van e-books, Tom Kabinet, wil zo’n Netflix -of Spotify, zo u wil, voor boeken beginnen. Nadat het vorige week de site met tweedehands e-books op last van de rechter moest sluiten is het nu op kleine schaal begonnen met de verkoop van nieuwe e-books, maar met een twist. Nieuwe e-books die u bij Tom Kabinet heeft ingekocht -en alleen die- kunt u er ook tweedehands verkopen.
Voor zijn ‘all-you-can-read-dienst’ denkt Tom Kabinet ook gebruik te maken van dat tweedehands aanbod: zolang een boek niet is verkocht is het voor de toekomstige abonnees te lezen. Tom Kabinet denkt nog na over het model en wil later dit jaar van start gaan.

Dan is het wachten verder op het al enige tijd geleden aangekondigde model van uitgever WPG, doet Elly’s Choice het met een geselecteerd en wat kleiner assortiment en lijken de bibliotheken ook op stoom te komen met een groiend aanbod van vooral oudere boeken. Voor de lezers in het Engels zijn er dan natuurlijk ook nog de buitenlandse spelers zoals Oyster en (straks) Amazon.

Het lijkt erop dat in de Nederlandse markt voor e-books twee stappen worden overgeslagen die ze in het recente verleden in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wel hebben gezet: de penetratie van e-books is hier te lande nog steeds niet hoger dan 5 procent waar dat elders 25 procent is. En wij schuiven hier de e-reader aan de kant ten faveure van lichtgevende apparaten, ook al een internationale trend. Het zal spoedig gedaan zijn met de verkoop van losse exemplaren van e-books. Het ‘nieuwe lezen’ komt eraan: geen bezit meer van boeken of e-books maar bladeren in je online bibliotheek die door bedrijven telkens opnieuw wordt aangevuld.