Spring naar de content

Kunstmatige intelligentie gaat de wereld verwoesten – of toch niet?

Gisteren presenteerde de Global Challenges Foundation, een groep van onderzoekers aan onder andere de universiteit van Oxford, zijn meest recente onderzoeksrapport: 12 Risks That Threaten Human Civilisation. Hierin beschrijven ze de dreigingen die een einde kunnen maken aan onze beschaving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fabienne Meijer

Een van de meest opvallende punten op het lijstje is kunstmatige intelligentie. De onderzoekers schrijven hierover dat extreem intelligente robots volgens hen niet makkelijk in de hand te houden zijn, niet door de makers en niet door overheden. Ze schrijven dat zulke robots waarschijnlijk zouden proberen hun eigen intelligentie te vergroten en meer hulpbronnen voor hun eigen doeleinden zouden willen vinden.

De discussie over de gevaren van kunstmatige intelligentie wordt al een tijdje gevoerd. Sterker nog, bijzonder intelligente en gerespecteerde mensen hebben hun mening erover gegeven. Zo vertelde Stephen Hawking vorig jaar december aan de BBC dat hij geloofde dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie uiteindelijk het einde van de mensheid zou kunnen betekenen.

Eerder gaf Elon Musk, de man achter PayPal, Tesla Motors en SpaceX, toe dat hij zich zorgen maakte over kunstmatige intelligentie. “I think we should be very careful about artificial intelligence. If I had to guess at what our biggest existential threat is, it’s probably that. So we need to be very careful, aldus Musk. Als kers op de taart sloot ook Microsoft-oprichter Bill Gates zich eind vorige maand aan bij zijn bezorgde collega’s. Hoewel hij meende dat het nog decennia zou duren voordat er een werkelijk dreiging zou ontstaan, schreef hij dat hij zich nogal zorgen maakte om kunstmatige intelligentie en niet begreep waarom niet iedereen dat deed .

Musk en Hawking tekenden al eerder een brief van topwetenschappers en techneuten, waarin zij stelden dat ze wel de voordelen van kunstmatige intelligentie inzagen, maar desalniettemin wilden waarschuwen voor de gevaren.

Toch zijn er ook mensen die de zaak iets optimistischer bekijken. Eric Horvitz, directeur van het Microsoft Research Lab, en Tom Dietterich, voorzitter van de Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI), een wetenschappelijke non-profitorganisatie die in 1979 is opgericht om onderzoek naar en verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie te bevorderen, schreven dat de doemscenario’s omtrent kunstmatige intelligentie thuishoren in een sciencefictionboek, hoewel ook zij de risico’s onder ogen zien. “We doen onderzoek naar de risico’s, maar er nog een hoop gebeuren,” schrijven ze.

Met het rapport van de Global Challenges Foundation is er dus een nieuw document toegevoegd aan de stapel negatieve berichtgeving over kunstmatige intelligentie. Na de vele prominente figuren die zich al hebben uitgesproken tegen de overmatige ontwikkeling van de technologie, lijkt het erop dat er inmiddels dusdanig veel bewustzijn is gecreëerd dat ook voorvechters van kunstmatige intelligentie als Tom Dietterich hardop laten weten dat zij onderzoek willen doen om de risico’s in te dammen. De toekomst mag dan misschien ongewis zijn, deze houding stemt in ieder geval hoopgevend.