Daar is hij dan: de eerste Bosnische baby, 22 jaar na onafhankelijkheid

De ouders van de inmiddels negen maanden oude Faruk Salaka zijn de eerste burgers van Bosnië-Herzegovina die er in zijn geslaagd om hun kind in het geboorteregister te laten opnemen met de ‘Bosnische’ nationaliteit. Dat is des te opmerkelijker daar het land inmiddels alweer 22 jaar geleden de onafhankelijkheid verkreeg.

Toen Faruk in april 2014 werd geboren, wilden zijn ouders hem in het geboorteregister laten opnemen als Bosniër. Echter, de grondwet van het land erkent slechts drie constitutieve etnische groepen met bijbehorend geloof, waardoor het tot dusver enkel mogelijk was om pasgeborenen te laten registreren als Bosniak (moslim), Kroaat (katholiek) of Serviër (orthodox). Doordat de verschillende bevolkingsgroepen na de oorlog in Joegoslavië min of meer gedwongen werden in de multi-etnische staat samen te wonen, wordt het toepassen van etnische definities zeer nauw genomen; autoriteiten erkennen geen documenten die andere uitgangspunten of overtuigingen verklaren. Moderne ouders die niet willen dat hun kinderen van een etnisch of religieus etiket worden voorzien, vingen tot dusver dan ook bot als zij hun kinderen als vrije Bosnische burger wilden laten registreren.

Faruk´s ouders namen daar echter geen genoegen mee en vader Kemal Salaka startte een rechtszaak. Als zestienjarige trad hij vrijwillig toe tot het Bosnische leger toen de burgeroorlog in de jaren negentig in Joegoslavië uitbrak en etnische zuivering hoogtij vierde. “Ik verdedigde Bosnië-Herzegovina tegen de Servische etnische exclusiviteit. Nu doen Bosniërs hetzelfde met een systeem van etnische registratie”, zegt Salaka. “Dan moet ik dat ook bestrijden.”

Na een maandenlange rechtsstrijd is er nu echter een precedent gezet die het de burgers van Bosnië mogelijk maakt zich ook met de Bosnische nationaliteit te laten registreren. Kemal Salaka heeft inmiddels een aanvraag ingediend om ook zijn eigen nationaliteit officieel te laten veranderden.