Spring naar de content

Apple en de multiculturele emoji’s. Wanneer volgen hoofddoek en keppeltje?

In een berichtenservice als WhatsApp is de emoji (Japans voor ‘plaatjesletter’) zowat de voertaal. Een huilend gezichtje, een lachebekje of een poppetje met een schaar in het haar. Waar woorden tekortschieten – of waar de gebruiker het aan de zin om woorden te vormen ontbreekt – is daar de emoji, om een emotie uit te drukken of je berichtje op ludieke wijze te illustreren. Vooralsnog zijn de emoji’s altijd een gelig gezichtje of blank poppetje. Niet echt een goede afspiegeling van de samenleving. Apple biedt de oplossing: emoji’s in verschillende huidskleuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

De aankomende emoji’s zijn een aanvulling op alle huidige blanke exemplaren, zoals de duim, de dansende vrouw in de rode jurk en het blonde prinsesje. Ze vormen een onderdeel van de eerstvolgende update van Apple-besturingsysteem iOS (versie 8.3), die later dit jaar beschikbaar is. In de nabije toekomst is het mogelijk om op een emoji te drukken en via een ‘dropdownmenu’ de juiste huidskleur te selecteren. In totaal zijn er zes verschillende huidskleuren, één Aziatische, twee blanke en drie donkere.

emoji_300
Zo komen de verschillende emoji’s eruit te zien.

Poephoofd
Apple introduceert de multiculturele toevoegingen na enige commotie. Zo kwam er een petitie met duizenden handtekeningen en pleitte zangeres Miley Cyrus ook voor meer diversiteit in deze vorm van zelfexpressie. ‘Waarom kunnen we wel poephoofden naar elkaar sturen maar zijn er maar twee opties voor mensen met een andere huidskleur dan blank?’ is een veelgestelde vraag. De huidige opties, een man met een tulband en een man met spleetogen en Chinese hoed, zouden bovendien stereotypes bevestigen en daardoor racistisch zijn. Apple beloofde gebruikers in maart vorig jaar dat ze multi-etnische versies gaan aanbieden. Dit doen zij in samenwerking met Unicode Consortium, het bedrijf dat alle emoji’s ontwikkelt.

De aankomende emoji’s zijn een verbetering op het huidige aanbod maar ook de nieuwe versies krijgen kritiek te verduren. De Aziatische variant is het slechtst ontvangen en wordt regelmatig vergeleken met Bert uit Sesamstraat. De kleur van het Aziatische poppetje is namelijk zo geel dat het niet verbleekt bij een karakter uit The Simpsons. Hiermee slaat Apple net de plank mis.

Momenteel zijn er 800 emoji’s te gebruiken. Veel daarvan zijn nogal opmerkelijk, wat weleens wil resulteren in rare gesprekssituaties. Als er dan toch vreemde exemplaren bestaan dan is het goed dat er versies komen die meerdere wereldburgers representeren – mits dat respectvol gebeurt. Nu is het wachten op de emoji met hoofddoek of keppeltje.