McDonald’s doet aan ‘supersized’ belastingontwijking

Fastfoodgigant McDonald’s wordt ervan verdacht in Europa het betalen van 1 miljard aan belasting te hebben ontweken. Dat staat in een rapport dat koepelorganisatie European Federation of Public Service Unions (EPSU) woensdag publiceerde. De EPSU beschuldigt McDonald’s van ‘agressieve en potentieel illegale verbetering van een structuur die het betalen van aanzienlijke belastingaanslagen over het gehele continent moet vermijden’. De federatie concludeert dat het bedrijf waarschijnlijk is een geheime fiscale deal met Luxemburg heeft.

De fastfoodketen verplaatste in 2009 haar hoofdkantoor van Londen naar het Zwitserse Genève. Tegelijkertijd werd McD Europa Franchising Sàrl in het leven geroepen, een in Luxemburg gevestigde firma die intellectueel eigendom tracht te beheren. De oprichting ervan viel samen met een door Luxemburg doorgevoerde beleidswijziging die bedrijven aanzienlijke kortingen op belastingen biedt als hun inkomsten voortkomen uit intellectueel eigendom.

8.000 in Europa
Net als andere fastfoodmultinationals is een groot deel van de winst van McDonald’s afhankelijk van het franchise-model, waarbij het geen rechtstreekse inkomsten uit de vestigingen ontvangt, maar royalties en huurbetalingen van de franchisenemers. In Europa opereert bijna driekwart van de 8.000 McDonald’s-vestigingen onder de franchiseformule. McDonald’s zou hier volgens het rapport van profiteren doordat de winsten van de franchiseketen worden aangemerkt als royalties uit intellectueel eigendom. In plaats van 29,2 procent vennootschapsbelasting wordt het belastbare inkomen dan slechts aangeslagen met 5,8 procent.

Kortom: McDonald’s betaalde in de afgelopen jaren 16 miljoen euro over de geincasseerde royaltybetalingen. Volgens het rapport van de EPSU liepen Europese overheden door deze constructie 1 miljard aan belastinginkomsten mis. In 2013 betaalde de fastfood gigant 3,3 miljoen euro aan belastingen in heel Europa; in Luxemberg slechts 3000 euro. De moedermaatschappij van McDonald’s in het Groothertogdom telde in 2013 dertien medewerkers.

Extreem laag
Het EPSU-rapport stelt eveens dat het in werkelijkheid door McDonald’s betaalde belastingtarief van 1,4 procent op winst extreem laag is, hetgeen ‘suggereert dat er waarschijnlijk sprake is van een preferentiële fiscale deal met Luxemburg’.

Jan Willem Goudriaan, algemeen secretaris van de Europese Unie, reageerde fel naar aanleiding van de bevindingen in het rapport: “Het is beschamend om te zien dat een miljardenonderneming, die lage lonen betaalt aan haar werknemers, probeert haar verantwoordelijkheid te ontlopen door niet haar eerlijke deel aan belasting te betalen die broodnodig zijn voor de financiering van openbare diensten waarvan wij allemaal afhankelijk zijn. Ze supersizen liever hun winst en minimaliseren hun belastinggeld, McDonald’s moet haar recepten veranderen om ervoor te zorgen dat corporate citizenship de kern van het menu wordt”, zei Goudriaan.

McDonald’s stelt in een verklaring dat het voldaan heeft aan alle geldende fiscale regels.