Spring naar de content

Interview Bram Bakker: ‘De verleiding van alcohol is groter dan je met een wetje kunt verbieden’

Hij wordt verguisd en bewonderd om zijn onorthodoxe werkwijze en zijn vrijmoedige optreden in de media. Tom Kellerhuis stelt 51 vrijpostige vragen aan psychiater, verslavingsexpert en binnenkort romanschrijver en cabaretier Bram Bakker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Je hebt eens over jezelf gezegd dat het dertig jaar geleden een nogal naïef idee was om arts te willen worden en mensen gezonder te maken.
“De meeste mensen willen helemaal niet beter worden. Ze weten dondersgoed wat ze moeten doen om wat gezonder te worden en toch doen ze het niet. Je mag bijvoorbeeld geen alcohol drinken tot je achttiende, maar het aantal comazuipers is enorm gestegen. De verleiding van alcohol is groter dan je met een wetje kunt verbieden.”

Wat moet er volgens jou veranderen?
“Mijn pleidooi van de laatste jaren is investeren in preventie. Preventie levert op termijn geld op. Ik bedoel, je kunt wel wachten tot iemand dertig kilo te veel weegt, maar het is handiger om er op tijd bij te zijn. Maar het hele gezondheidszorgbeleid is alleen maar gericht op mensen die al een probleem hebben, en dat moet dan zo goedkoop mogelijk worden opgelost.”

Want het wordt allemaal te duur?
“Mensen die roken, financieren de behandeling van hun longkanker ruim voor, want er zit ontzettend veel accijns op sigaretten. Ik vind het niet verstandig dat mensen roken, maar ik heb er geen enkele moeite mee dat ze die keuze maken, ook omdat ik weet dat ze er riant voor betalen. Dus jij dupeert mij daar niet mee. Met alcohol zou je hetzelfde kunnen doen, maar dan wordt de goedkoopste baggerwijn vijftien euro of meer. Reken de kosten van de alcohol in de samenleving maar eens door. Alleen, dan kom je bij de politiek, en daar zit natuurlijk de firma Heineken achter de schermen. En die zegt: luister, de BV Nederland kan zo veel accijns op alcohol niet verdragen. Maar het is schandalig dat supermarkten 24 pijpjes bier aanbieden voor minder dan tien euro. Dat vind ik crimineel. En ik drink graag wat, hè.”

Jij suggereert dat je met accijnsverhoging het probleem oplost?
“Nee, maar prijs het fair in. Er zullen er altijd mensen blijven roken en drinken, maar dan komen de kosten tenminste terecht bij degenen die ze veroorzaken. Ik vind het echt raar dat als wij op alle leefgewoontes verschillen – behalve qua roken, dat is het ongeveer het enige wat uitmaakt voor de premiehoogte – dat we dan dezelfde premie moeten betalen. Geef mensen die wel gezond leven een bonus.”

Zeventig procent van alle verslavingsgevallen is alcoholgerelateerd, schrijf je. Waar zit het grootste probleem?
“Dat is zo, maar er komen telkens nieuwe zaken bij. Je ziet steeds meer mensen mateloos zijn in allerlei dingen. Dat heeft gewoon te maken met dat er geen drempel meer is. Ook weer zoiets raars: waarom is er niemand die roept dat voetballers wedstrijden verkopen omdat ze zelf gokverslaafd zijn? Zo’n speler gaat gokken, heeft op een gegeven moment een schuld van twee ton, en dan komt er zo’n Chinees die zegt: ‘Als jij je bal in eigen doel schopt, dan streep ik je schuld weg.’”

Hoe kom je daar nu weer bij?
“Omdat ik dat weet! Omdat ik profvoetballers spreek, die dat beamen. Een profvoetballer kan niet aan de drank en aan de drugs, want dan presteert hij niet op het veld. Dus wat doen profvoetballers? Neuken en gokken. Dat is echt heel simpel. Je denkt toch niet dat die gasten gek zijn?”

Dat zijn toch excessen?
“Het gaat me om de schaal waarop. En er gaat enorm veel geld in om.”

Het complete interview van Tom Kellerhuis met Bram Bakker leest u in het maartnummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkel ligt. Lees hem hier digitaal, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.