Spring naar de content

Freefight van aartsrivalen Wilders en Pechtold vooral een verlies voor de kiezer

Het werd aangekondigd als de nieuwste thriller van Steven Spielberg, als het affiche Real Madrid – Barcelona. DWDD noemde het een ‘freefight in de EenVandaag-ring’, EenVandaag zelf sprak in de trailer van een titanengevecht van aartsrivalen Geert Wilders en Alexander Pechtold. Want na films en boeken hebben nu ook politieke debatten een trailer, inclusief filmvoice-over.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Na de wedstrijd volgde de onvermijdelijke nabeschouwing. Pechtold had ‘gewonnen op punten’, analyseerde Wilders-basher Peter R. de Vries, de man die verstand heeft van voetbal, politiek en meningen, bij dorpspomp DWDD. Ook Frénk van der Linden – die Geert zacht gezegd geen warm hart toedraagt – vond de D66-leider de winnaar. Met die informatie konden we in ieder geval ons voordeel doen.

Maar ging het ook ergens over? Het EenVandaag-debat ging in ieder geval niet over de Provinciale Staten, maar vooral over landelijke politiek. En daarvoor zijn de uitkomsten van deze verkiezingen nauwelijks relevant. Na de stembusgang komende woensdag staat Wilders nog steeds langs de lijn en zit Pechtold nog steeds aan tafel – wellicht met iets meer onderhandelingsgewicht. PVV en D66 hebben in de Tweede Kamer ieder drie keer minder zetels als de kleinste regeringspartij PvdA, en Rutte heeft al aangegeven dat hij sowieso doorgaat met deze regering. Bovendien heeft hij aangetoond met iedereen deals te kunnen sluiten – waarschijnlijk is alleen met de PVV en SP geen politieke handel te drijven.

Frénk van der Linden beweerde bij DWDD dat hier potentieel de toekomstige premiers van Nederland stonden – afhankelijk van welke kant het kwartje op zou vallen – en het belang van het EenVandaag-debat niet was te onderschatten. Dat frame is pure misleiding, ook na woensdag blijven VVD en PvdA naar meerderheden zoeken in de Eerste Kamer. Richting 2017 kan het politieke speelveld er weer volledig anders uitzien, bijvoorbeeld als de economische groei doorzet.

Pechtold en Wilders zijn (met Mark Rutte) de beste debaters en leveren vermakelijke televisie op voor ieder die van een potje tongworstelen houdt. Maar wie woensdag wil stemmen is er weinig mee opgeschoten, dan biedt een KiesKompas of Stemwijzer toch echt relevantere uitkomsten dan dit debat. Sywert van Lienden trok gisteravond dan ook de enige juiste conclusie: het EenVandaag-debat was vooral een verlies voor de kiezer.

sitestat