Spring naar de content

Haal uw eclipsbrilletje van zolder. Vrijdag verdwijnt de zon weer achter de maan

Vrijdagochtend bent u mogelijk op kantoor, in de collegezaal, of nog in bed. Al is er tussen 09.30 en 12.00 een goede reden om even naar buiten te lopen, of op z’n minst door een raam naar buiten kunt kijken. Morgenochtend vindt er namelijk na vier jaar een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, die in sommige delen van Nederland te zien zal zijn. En dat kan mooie beelden opleveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Vanaf de aarde gezien, zal de maan precies voor de zon langs schuiven: een proces dat, om precies te zijn, twee uur en achttien minuten duurt. Hoe helderder de lucht, hoe meer hiervan te zien zal zijn. In midden- en Zuid-Nederland wordt rond die tijd de minste bewolking verwacht. Tijdens het hoogtepunt van de eclips, dat wordt verwacht om 10.34 uur, is 81 procent van het oppervlakte van de zon bedekt. Bij de laatste twee zonsverduisteringen, in 1999 en 2011, werd respectievelijk 95 en 70 procent van het zonsoppervlak bedekt.

Helemaal donker zal het dus niet worden in Nederland. Wie dat wil meemaken, moet als de wiedeweerga een ticket boeken naar de Faeröer-eilanden of Spitsbergen, waar de zonsverduistering wél volledig is. In noordelijke landen als Ierland, Schotland, IJsland en Noorwegen wordt meer dan 90 procent van de zon verduisterd door de maan.

De laatste keer dat de maan precies tussen de zon en de aarde door bewoog, was op 4 januari 2011. Veel (amateur) fotografen grepen het verschijnsel aan om er met hun camera op uit te trekken (zoals te zien in onderstaande diavoorstelling).

Voordat u morgen massaal naar buiten rent en recht de zon in kijkt, is het verstandig om eerst een eclipsbrilletje op te zetten, te verkrijgen bij de opticien of sterrenwacht. Want ook al is het grootste gedeelte bedekt, kan het blijvende schade opleveren om zonder bescherming in de zon te kijken. Veel sterrenwachten zijn morgenvroeg geopend voor publiek.

Onderwerpen