Spring naar de content

Waarom de lente ieder jaar korter wordt

Nu de lente officieel begonnen is – op 21 maart begon de astronomische lente – kunnen we er maar beter goed van genieten. Want dit jaar duurt de lente weer iets minder lang dan vorig jaar. Dertig seconden, om exact te zijn. Volgend jaar kunnen we ook weer dertig seconden minder genieten van het seizoen. Dat heeft alles te maken met de wijze van draaien van de Aarde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

lente640

Zodra de zon loodrecht op de evenaar staat, en dag en nacht even lang duren – en de zogenoemde lente-equinox op het nulpunt staat – worden de dagen langer, waarmee uiteraard wordt bedoeld dat er meer tijd zit tussen zonsopgang en zonsondergang dan op een winterdag.

De baan van de aarde rond de zon is niet strak, maar wiebelt een beetje, waardoor de afstand van de aarde tot de zon ook iets verandert, hetgeen het weer beïnvloedt. Terwijl de aarde om zijn as draait, wiebelt die dus een beetje, wat precessie heet. Door deze beweging wordt de zomerwende – het moment dat de lente eindigt en de zomer begint  – ieder jaar vroeger bereikt.

Door de jaren heen is de verschuiving van de lente steeds duidelijker geworden. De mogelijke piek zal naar verwachting worden bereikt in het jaar 8680. Dan zal de lente nog ‘slechts’ 88,5 dagen duren. Dit jaar duurt de lente 92 dagen. Niemand zal er echt iets van merken, behalve astronomen of paleoklimatologen, stelt Gavin Schmidt, directeur van het Goddard Institute for Space Studies in New York City tegenover het Amerikaanse Live Science. Het goede nieuws is dat de lente daarna ook weer langer wordt, al zullen wij dat naar alle waarschijnlijkheid niet meemaken.

Onderwerpen