Spring naar de content

OM wil vastgoedman Visser en gezin vervolgen

Het Openbaar Ministerie wil de voormalige topman van Eurocommerce Ger Visser en zijn hele gezin vervolgen. Dat heeft een woordvoerster van het Functioneel Parket vandaag tegenover HP/De Tijd en De Stentor bevestigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het OM verdenkt Visser van valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Zijn vrouw, dochter en zoon worden verdacht van medeplichtigheid.

Eurocommerce, de grootste speler in de particuliere kantorenbouw van Nederland, werd in juli 2012 failliet verklaard. De crisis bracht de projectontwikkelaar in grote problemen. Onder aanvoering van de Rabobank staakten de banken eind 2011 de kredietverlening. Rabo-dochters FGH en SNS deden aangifte tegen directeur Visser omdat hij diverse handtekeningen onder huurovereenkomsten en andere contracten zou hebben vervalst. Visser heeft altijd gezegd dat hij de bewuste contracten op verzoek en met instemming van zijn contactpersonen bij de banken heeft opgesteld.

Ook de gemeente Almere deed in 2012 aangifte tegen Eurocommerce en Visser. De projectontwikkelaar verhuurde de WTC-torens in Almere en zou de banken in 2005 huurcontracten voor deze gebouwen hebben laten zien waar een handtekening van de gemeente onder stond. Volgens de gemeente zijn ook deze handtekeningen vals. Door deze ‘valse’ garantie gaven de banken Eurocommerce grote leningen.

Ruim een half jaar voor het faillissement verkocht Visser een aantal eigendommen van Eurocommerce aan zijn kinderen. Het ging daarbij onder meer om Stal Eurocommerce, de springpaardenstal van onder anderen Gerco Schröder, die in 2012 op de Olympische Spelen twee zilveren medailles won met het paard London. De stal werd eigendom van Ger junior. Hotel-restaurant De Roskam in Gorssel kwam voor een symbolisch bedrag van één euro in handen van dochter Kristel. Verder zouden er voor het faillissement een aantal dure auto’s op naam zijn gezet van Vissers vrouw en kinderen. Volgens de curatoren en het OM hebben de Vissers daarmee geprobeerd toekomstige schuldeisers te benadelen. Al deze transacties zijn inmiddels teruggedraaid.

Drie weken geleden ontving het Functioneel Parket de onderzoeksbevindingen van de Fiod/ECD. Voor fraudeofficier Wim Bollen bieden de bevindingen voldoende aanknopingspunten om Visser en de andere drie leden van zijn gezin te dagvaarden. Hij heeft de rechtbank gevraagd een regiebijeenkomst te beleggen. Daar kan de advocaat van Visser aanvullende onderzoekswensen indienen. Pas als dat traject is afgerond, besluit het OM of er echt vervolging komt.

Tegenover De Stentor zegt Visser dat het feit dat er nu een regiebijeenkomst komt, hem in elk geval de gelegenheid geeft getuigen op te laten roepen die zijn verhaal kunnen bevestigen. Maar volgens hem is het hele strafrechtelijke proces in feite onbelangrijk geworden. “Tegen de tijd dat de strafzaak begint, is alles civielrechtelijk al kapot gemaakt. Dat is het zieke van het systeem. Dat stemt me wel droevig. En nu begint het hele circus weer, met de beeldvorming in de media. Daar is niet doorheen te prikken.”