Spring naar de content

Blaast de thuisbatterij van Tesla de energiemarkt op?

Over een niet al te lange tijd dreigen voor de traditionele energieleveranciers wereldwijd Uber-achtige taferelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Op 15 februari kondigde Elon Musk, oprichter en topman van automobielfabrikant Tesla al de ontwikkeling van een belangrijk nieuw product aan. Gisteren kwam daar de aankondiging van een introductie op 30 april aanstaande overheen.

Al tijdens de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2014 had Musk het erover dat hij de huiskamer in wil. Daarmee zal hij niet zijn elektrische auto’s hebben bedoeld, hij sprak over een ‘home battery’ waarvan het ontwerp al klaar was en de productie binnen een maand of zes zou kunnen beginnen. Voorlopig houden we het erop dat die home battery op 30 april een trending topic zal worden.

Veel bedrijven – waaronder Tesla maar ook Apple – voeren hun investeringen in de ontwikkeling van betere batterijen en accu’s snel op. De belangen zijn groot: willen elektrische auto’s echt enorme aantallen halen, dan zal hun actieradius drastisch omhoog moeten. Dat is het primaire belang. Maar heb je eenmaal dat soort batterijen, dan zijn de toepassingsmogelijkheden veel breder.

Wie in Nederland nu zonnepanelen heeft, levert de opgewekte energie die hij niet direct verbruikt verplicht terug aan zijn energiebedrijf, en krijgt daarvoor een lagere vergoeding dan dat zelfde bedrijf vervolgens berekent als je energie verbruikt. Over dit op zich idiote principe windt nog bijna niemand zich op, het zelf opslaan is toch niet mogelijk.

De energieleveranciers hebben het al moeilijk, in het verleden gedane investeringen – in overnames en nieuwe centrales – leiden al jaren tot forse afschrijvingen.

Met de komst van de Tesla thuisbatterij komt hun businessmodel van energiebedrijven nog meer onder vuur te liggen. Wie zijn zelf opgewekte energie straks in het eigen huis kan opslaan en gebruiken, zal dat doen zodra het wettelijk mogelijk is. Dat is nu nog niet zo, maar meningen en wetgeving zullen snel gaan schuiven als de publieke opinie dat doet.