Spring naar de content

Gesodemieter bij Silvio: Berlusconi lijkt controle over Forza Italia kwijt

Drievoudig premier van Italië, Silvio Berlusconi, heeft alle moeite om de gelederen in zijn partij gesloten te houden. Niet alleen staat de partij van de 78-jarige er belabberd voor in de peilingen met zo’n 12 procent, verschillende Berlusconi-vertrouwelingen stapten de afgelopen tijd op uit de partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

En dat terwijl er de laatste tijd goed nieuws was voor Il Cavaliere. Begin maart eindigde de taakstraf van de Berlusconi, die hij kreeg opgelegd wegens belastingfraude. Hij moest een jaar lang (minus 45 dagen respijt wegens goed gedrag) als verpleger in een Milanees verzorgingstehuis werken. Naar verluidt zou hij in ‘Sacra Famiglia’ zijn oude beroep van charmezanger weer opgepakt hebben voor de oudjes. Net als hij vroeger op cruiseschepen deed, zou Berlusconi hits als Rosamunda en La Vie en Rose ten gehore hebben gebracht.

Half maart werd de oud-premier bovendien door het Hof van Cassatie vrijgesproken van het hebben van betaalde seks met de minderjarige prostituee Ruby Rubacuori (echte naam Karima el-Mahroug) en van machtsmisbruik – waardoor hij definitief niet gestraft wordt voor zijn beruchte bunga bunga-feestjes. Daarvoor was hem eerder een gevangenisstraf van zeven jaar ten laste gelegd, alsmede levenslange uitsluiting van politieke ambten. Er loopt overigens nog wel een onderzoek naar het afkopen van getuigen van de bunga bunga-feestjes.

Verder lijkt de miljardair een flinke klapper te maken met de verkoop van voetbalclub AC Milan, waarvan hij de eigenaar is. Berlusconi zou 75 procent van de aandelen van de club waar de Nederlanders Nigel de Jong en Marco van Ginkel onder contract staan willen verkopen voor zo’n 1 a 1,5 miljard euro.

Maar zo goed als het financieel en juridisch met Berlusconi mag gaan, zo moeizaam gaat het in politiek opzicht. In de laatste peilingen is Forza Italia de vierde partij van het land en het recente opstappen van prominente partijleden maakt de partij extra kwetsbaar.

Het meest pijnlijk was het overstappen dit weekend van een gouverneurskandidaat naar de fractie van voormalig Forza Italia-leider Rafaele Fitto, die uit de partij is gestapt en voor zichzelf begonnen. Fitto legde bovendien uit dat de partij van Berlusconi geen geloofwaardige politieke lijn heeft, zich niet aan zijn eigen regels houdt en dat de allesbepalende partijleiding geen democratische legitimiteit heeft.

Berlusconi reageerde door zijn partijgenoten op te roepen ‘een eind te maken aan de ruzies in de partij’ en vroeg hun ‘de partijregels te accepteren en loyaal de lijn van de meerderheid te volgen’. Ook vroeg de mediamagnaat afvalligen om, als zij vertrekken uit de partij, dit ‘in stilte’ te doen.

Dat Silvio Berlusconi wel eens krachtiger heeft geklonken is een understatement. Hij zal de komende tijd alles op alles moeten zetten om de controle over de partij te herpakken en de gelederen te sluiten. In mei staan er regionale verkiezingen voor de deur.

Edwin van Sas becommentarieert voor HP/De Tijd hoofdzakelijk politieke en economische kwesties.