Spring naar de content

Sjaak Rijke bevrijd uit handen Malinese terroristen

De Nederlander Sjaak Rijke is maandag bevrijd in Mali. Commando’s van het Franse leger hebben de ontvoerde Nederlander gered uit handen van terroristen, aldus het Franse ministerie van Defensie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De reddingsactie vond vanochtend om 05.00 plaats in het noorden van Mali. Twee terroristen werden gedood, twee anderen gevangen genomen. Rijke, een treinmachinist uit Woerden, werd in november 2011 in de Malinese hoofdstad Timboektoe gevangengenomen door gewapende strijders van Al-Qaida. Een Zweed en Zuid-Afrikaan werden eveneens ontvoerd. Een vierde man, een Duitser, weigerde mee te gaan en werd ter plekke doodgeschoten.

Sindsdien is bij tijd en wijle iets van Rijke vernomen. In 2012 werden de drie gefilmd, de opnames verschenen op YouTube. In de video meldde zowel Rijke als zijn twee medegevangen goed behandeld te worden.

Ruim drie jaar werd Rijke vastgehouden door terreurorganisatie Al-Qaida. Vorig jaar riep hij de Nederlandse regering op om de eisen van zijn ontvoerders in te gaan. Het destijds oplaaiende conflict in Mali was ongunstig voor de gijzelingszaken van westerlingen in het West-Afrikaanse land, zei veiligheidsadviseur Wouter Kok daarover begin vorig jaar.

Verheugd
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft verheugd gereageerd op de bevrijding van Sjaak Rijke. Rijke wordt in Mali door de Nederlandse ambassade en de Nederlandse militairen opgevangen en krijgt de noodzakelijke zorg, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten. “Naar omstandigheden maakt hij het goed,” verklaart het ministerie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de partner van Sjaak ingelicht over de goede afloop.

Minister Koenders noemt het fantastisch nieuws voor Sjaak en zijn familie. “Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet.”

De minister verwacht dat Rijke snel met zijn dierbaren kan worden herenigd. Nederland heeft zich de afgelopen jaren voortdurend ingespannen om deze ontvoeringszaak tot een goed einde te brengen. Koenders heeft de Franse en Malinese autoriteiten de erkentelijkheid van het Nederlandse kabinet overgebracht. De minister heeft hierover maandagmorgen vroeg contact gehad met zijn Franse collega’s, Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) en Jean-Yves Le Drian (Defensie), staat in een persbericht van het ministerie.