Spring naar de content

3D-geprint: zo ziet de viool van de toekomst eruit

Toen de Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari (ca. 1644 – 1737) met al zijn vakmanschap een viool in elkaar zette, kon hij vast niet bevroeden dat het een kleine vierhonderd jaar slechts een kwestie van minuten zou zijn om zo’n gecompliceerd instrument te vervaardigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Waar ‘s wereld beroemdste vioolbouwer enkele weken bezig was om een viool te maken, is het tegenwoordig mogelijk om het strijkinstrument met één druk op de knop te printen.
Het ontwerpersechtpaar Eric Goldemberg en Veronica Zalcberg, de stuwende krachten achter ontwerpbureau MONAD Studio, hebben namelijk een viool ontwikkeld die in zijn geheel geprint kan worden. Het strijkinstrument bestaat dan niet uit vier snaren en een houten klankkast, maar uit slechts twee snaren en een lichaam dat eerder doet denken aan een wapen uit Star Trek dan aan een fijngevoelig muziekinstrument.

De viool is niet het enige instrument dat het duo naar een mal voor de 3D-printer heeft vertaald. Ook de didgeridoo, de banjo en de cello hebben een sciencefiction-achtige metamorfose ondergaan. Het idee is om tijdens de 3D Print Design Show, die volgende week in New York plaatsvindt, voor het eerst in de geschiedenis vijf muzikanten samen te brengen die met geprint instrumenten een compleet concert ten gehore brengen. Volgens de ontwerper klinken de instrumenten verrassend goed en zijn ze nauwelijks te onderscheiden van hun ‘ouderwetse’ voorouders. Later deze maand treedt het ensemble ook op in Beijing.

Bewegende beelden van de instrumenten zijn er nog niet, maar hieronder vindt u een kleine impressie van wat u ongeveer kunt verwachten.

Violin

 

Violin1

En hoe klinkt de 3D-geprinte viool? Wel, ongeveer zo:

Hetzelfde ontwerpbureau maakte eerder al deze elektrische gitaar. Dit driedimensionaal-geprinte snaarinstrument is onderdeel van een interactieve installatie in Miami Beach Urban Studios Gallery. De gitaar heeft slechts één snaar, maar wie hem goed bespeelt kan er een compleet rockconcert mee geven.

S1

S2

S3