Spring naar de content

Griekenland weer stap dichter bij afgrond: begrotingstekort veel te groot

Cijfers die het Griekse bureau voor de statistiek ELSTAT naar buiten heeft gebracht, maken duidelijk dat Griekenland weer een stap dichter bij een faillissement is gekomen. Het begrotingstekort en de schuldenlast vallen beide hoger uit dan gepland, waarmee de doelstellingen van 2014 voor de bestrijding van de schuldencrisis niet gehaald worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het begrotingstekort is niet 1,3 procent, zoals de pre-Tsisprasregering schatte, maar 3,5 procent. De forse afwijking kan te wijten zijn aan een te rooskleurig toekomstbeeld van premier Samaras en de zijnen, maar daar gelooft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, niets van.

wolfgang-schauble
Wolfgang Schäuble

Minister Schäuble, die erom bekend staat zijn kritiek op de Grieken niet onder stoelen of banken te steken, stelde bij een bezoek aan de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen dat premier Tsipras ‘de vooruitgang die zijn voorgangers hebben geboekt bij het herstel van de economie, heeft verwoest’. Griekenland moet volgens de Duitser snel concurrerend worden ‘voor het in een bodemloze put verandert’.

Daarmee loopt Schäuble vooruit op de onderhandelingen die op 24 april in Riga zullen plaatsvinden, daar moeten de eurolanden tot een akkoord komen over een herstelplan voor Griekenland. Dat plan moet de geldkraan voor het land weer openzetten, maar volgens de Duitser is er geen schijn van kans dat er zo’n akkoord gaat komen.

Toch is een Grexit (een uittreding uit de eurozone) nog altijd niet onvermijdelijk. Brussel wil dit niet omdat het grote gevolgen zou kunnen hebben voor de rentestanden van andere Zuid-Europese kwakkellanden, en het zou een politieke nederlaag zijn. Bovendien zit de VS niet te wachten op onrust aan de Europese grens. Naar verluidt wordt er achter de schermen gewerkt aan een voorstel waardoor Griekenland failliet kan gaan zonder dat het land de eurozone moet verlaten, al wordt dit niet bevestigd door het Duitse ministerie van Financiën.