Spring naar de content

De vier belangrijkste wedstrijden uit de Eredivisie

PSV is kampioen. De Eindhovense ploeg zette zaterdag de kroon op het werk door de 22ste landstitel veilig te stellen met een overwinning op sc Heerenveen: 4-1. Na zeven veelal moeizame jaren is het opgekrabbelde PSV weer de beste club van Nederland. Het leidde al ver voor het laatste fluitsignaal tot een groots feest in het stadion en het stadscentrum, waar de spelers zondag zijn gehuldigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Van zogeheten kampioensstress was amper sprake bij het elftal van trainer Phillip Cocu, dat al bijna het hele seizoen aan kop van de ranglijst staat. PSV maakte vanaf de aftrap een scherpe indruk, in tegenstelling tot Heerenveen dat het de thuisclub nauwelijks moeilijk maakte. Al in de derde minuut ontploften de 35.000 toeschouwers van vreugde toen Luuk de Jong op aangeven van Luciano Narsingh ongehinderd de 1-0 binnen kopte. Voor zover de PSV’ers al gebukt gingen onder de spanning, schudden ze die daarmee meteen van zich af. Halverwege de eerste helft verdubbelde Memphis Depay de score met een loepzuivere vrije trap. Het betekende voor Depay zijn twintigste treffer van het seizoen. Een momentje van onoplettendheid achterin bij PSV leidde er toe dat het slap spelende Heerenveen de aansluitingstreffer kon maken. Enkele minuten voor rust bracht De Jong de marge echter weer op twee. In de tweede helft was het voor PSV vooral wachten op het laatste fluitsignaal. Al wekenlang was niet meer de vraag óf de ploeg van Cocu zou worden, maar wanneer. Toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük om 21.34 uur het eindsignaal gaf, kort nadat Luciano Narsingh er nog 4-1 van had gemaakt, kon PSV voor het eerst sinds 2008 feest vieren. Na vier jaar Ajax heeft Nederland weer een nieuwe kampioen.

HP psv
Fans van PSV wachten op het Stadhuisplein in Eindhoven op de huldiging van de landskampioen.

Eindelijk winst
Na zware nederlagen tegen Feyenoord en sc Heerenveen heeft AZ weer eens gewonnen. De Alkmaarse subtopper zegevierde zaterdag tegen ADO Den Haag, terwijl de Haagse club na twee overwinningen weer een nederlaag moest incasseren. De begeerde middenvelder Nemanja Gudelj viel op bij de thuisploeg met sterk spel en twee treffers. AZ begon gedreven aan de thuiswedstrijd. De ploeg van trainer John van den Brom was in technisch opzicht de betere ploeg en speelde tevens met meer tempo en aanvalsdrang dan de Haagse formatie. ADO kon in de eerste helft nauwelijks onder de druk van AZ vandaan komen. Pas na de rust liet ADO zich in aanvallend opzicht meer gelden. De Alkmaarse club won met 3-1.

Sensationele zege
Degradatiekandidaat Go Ahead Eagles heeft zondag bij Feyenoord een sensationele zege behaald. De nummer zeventien van de eredivisie won met 1-0 in De Kuip. Jules Reimerink maakte in de 71ste minuut het kostbare doelpunt. Voor Feyenoord, dat als nummer drie nog vier punten meer heeft dan Vitesse, was het de eerste thuisnederlaag in de competitie sinds september vorig jaar. Go Ahead Eagles had de voorgaande zeven competitiewedstrijden verloren. Voor de ploeg uit Deventer was het de eerste competitiezege op Feyenoord ooit in De Kuip.

Troostprijs
In de stijl van een tegenvallend seizoen heeft Ajax zich zondag bijna verzekerd van een troostprijs. De onttroonde kampioen kwam in het thuisduel met NAC Breda niet verder dan een gelijkspel (0-0). Ajax verveelde het publiek met een plichtmatig optreden in de lang niet volle ArenA. Op de dag van de huldiging van de kersverse kampioen PSV kon het elftal van trainer Frank de Boer niet camoufleren dat het snakt naar het einde van het seizoen. De thuisploeg speelde in een veel te laag tempo om het NAC echt lastig te maken. De aanvallers van Ajax werden nauwelijks in stelling gebracht. NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar kreeg voor rust slechts enkele afstandsschoten te verwerken. Hij reageerde alert op doelpogingen van Kolbeinn Sigthórsson, Daley Sinkgraven en Riechedly Bazoer. Een deel van het dit seizoen toch al weinig verwende publiek van Ajax floot al na een half uurtje afkeurend op de vingers. De chagrijnige stemming in het stadion verdween een beetje toen Viktor Fischer in het begin van de tweede helft mocht warmlopen. Fischer verscheen op het speelveld even nadat Sinkgraven de lat had geraakt. Hij zag Anwar El Ghazi, Davy Klaassen en Lucas Andersen van heel dichtbij op de uitblinkende doelman Ten Rouwelaar stuiten, maar de mooiste kans van de wedstrijd was voor Mats Seuntjes. Vanaf nog geen metertje afstand kreeg de speler van NAC de bal niet in het doel.

Degradatie
De degradatie van FC Dordrecht uit de eredivisie is een feit. Door de verrassende overwinning van concurrent Go Ahead Eagles op Feyenoord kan de ploeg van trainer Jan Everse niet meer ontsnappen van de laatste plaats. Dat betekent dat de “Schapenkoppen” na één jaar op het hoogste niveau weer terug moeten naar de Jupiler League. FC Dordrecht promoveerde vorig seizoen via de play-offs naar het hoogste niveau, waarop de Zuid-Hollandse ploeg in 1995 voor het laatst actief was. De terugkeer van Dordt werd echter geen succes. In 31 wedstrijden won de ploeg slechts drie keer en pakte het zestien punten. Go Ahead kwam door de winst in De Kuip op 26 en is daardoor niet meer te achterhalen door Dordrecht.

HP dordrecht
Supporters van FC Dordrecht zijn bijeen in het clubgebouw. Het verblijf van FC Dordrecht op het hoogste niveau heeft slechts één jaar geduurd. Drie wedstrijden voor het einde van de competitie is degradatie uit de eredivisie al een feit.