Spring naar de content

IS-sympathisant liep stage bij Belgische politie

Islamitische Staat krijgt steeds meer symphatisanten in Europa. Denk aan de aanslagen op Charlie Hebdo, maar ook in België werd in januari een aanslag verijdeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De 22-jarige Bilal E.B. is zo’n sympathisant. De Belg liep stage bij het hoofdkantoor van de politie in Brussel. Hij werd echter op non-actief gezet, omdat hij op zijn Facebookprofiel sympathiseerde met terreurbeweging IS. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Bilal E.B, een Belg van Marokkaanse afkomst, was in februari begonnen met zijn kijkstage bij de ICT-afdeling van de Belgische politie in Brussel, slechts korte tijd na de verijdelde aanslag in Verviers. De jongeman kon twee dagen lang op het bureau rondneuzen. Zijn gedrag begon echter gelijk op te vallen, omdat hij onder meer veel foto’s maakte van zijn zwaar bewaakte werkplek. Ook stelde hij volgens collega’s ‘ongezond veel vragen’ over de wapens en de beveiliging van het gebouw.

Verder wist hij zich toegang te verschaffen tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren. Niet alleen tot hun eigen geheime adressen, gsm-nummers en e-mails, maar ook tot die van hun partners en medewerkers, schrijft de krant. De leerling probeerde zelfs een keer binnen te komen bij het kantoor van commissaris-generaal Catherine De Bolle. Hij zei dat hij ‘met haar op de foto wilde’.

Rechtstreeks gevaar politiemensen
Vanwege zijn gedrag werd de 22-jarige Belg al naar twee dagen op non-actief gezet en was zijn stage voorbij. De schade lijkt in eerste instantie beperkt, want volgens de politie is er geen bewijs dat E.B. gevoelige gegevens kopieerde. De politievakbond vindt wel dat het slecht gesteld is met de screening bij de Belgische politie. “Zelfs wie maar enkele uren toegang krijgt tot onze gebouwen moet grondig nagetrokken worden. Dit incident toont aan dat een onvolledige check een rechtstreeks gevaar kan betekenen voor politiemensen en hun naaste familie,” aldus Gert Cockx van politievakbond NSPV.

De federale politie heeft een klacht tegen de stagiair ingediend bij het Openbaar Ministerie. Dat besliste echter dat er geen verder onderzoek komt, omdat de jongen ‘hoogstwaarschijnlijk’ niet de kans heeft gekregen om gevoelige informatie te raadplegen.