Spring naar de content

Nieuw: uw bank betaalt u hypotheekrente

Het zijn krankzinnige tijden. Zonder al te veel economische onderbouwing zijn de beurzen naar recordhoogtes gestegen, mede dankzij de gratis-geldaanpak van centrale banken. Misschien bent u zelf ook wel aan het beleggen geslagen, want op de bank levert uw geld zo goed als niets op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

U moet dan wel beleggen in aandelen, want je geld steken in staatsobligaties van landen met goede beoordelingen levert ook al (bijna) een negatief rendement op. De huidige vijfjarige Duitse staatsleningen kennen zo’n negatief rendement: bij aflossing krijgt u minder terug.

U betaalt de bank
We zijn dicht bij het moment dat u de bank moet betalen om uw geld daar te laten. In sommige landen is het al zover: er is een negatieve rente, het geld op een spaarrekening wordt dan elk jaar zelfs minder waard: er wordt op gekort. In Denemarken werkt een bank al met negatieve rente, een half procent. Legt u 100 euro in, dan krijgt u 99,50 euro terug na een jaar.

Of de bank betaalt u
Maar het omgekeerde is ook het geval. Of bijna het geval, afhankelijk van de plaats van handelen.

U (of in ieder geval: een deel van uw collega-Europeanen) kon en kunt gebruik maken een hypothecaire lening met variabele rente. Daar kleefde altijd iets een roulette-achtigs aan, zoiets als ‘de bank wint altijd’. Want wanneer neem je zo’n lening, wanneer durf je het aan? Als je denkt dat de rente in elk geval niet zal stijgen.

Hypotheken met variabele rente zijn altijd gekoppeld aan een benchmark, die bepaalt waar dat variabele toe leidt. Dat kan de London Interbank Offered Rate (LIBOR) zijn, of de Euro Interbank Offered Rate (Euribor) zijn – een tussen banken afgesproken en afgestemde basisrente waarop dan al dan niet een toeslag geldt.

In Zwitserland is het nu zover. De Zwitserse variant van Euribor noteert op dit moment één procent negatief. Zwitsers die een lening op basis daarvan afsloten, mogen nu vorderen. De banken moeten hen hypotheekrente vergoeden. En omdat dat in technisch opzicht in de systemen van banken niet kan, wordt op dit moment in voorkomende gevallen de hoofdsom verlaagd; je bent de bank dan minder schuldig.

Zoals we dat van banken gewend zijn, zal aan dit soort hypotheken wel snel een einde komen, als de trend zich doorzet tenminste. De Portugese centrale bank heeft zijn banken onder toezicht al geïnstrueerd om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Maar tot dat moment zou ik zeggen: probeer ervan te genieten zolang u dat kunt en in zo’n positie bent. Want dit is zoiets waarin de kleine lettertjes eens niet voorzien – tot nu toe. Het kan nooit lang duren.