Spring naar de content

Overzicht: zo wordt de Armeense genocide wereldwijd herdacht

De Turken noemen het de Armeense kwestie, veel andere landen bestempelen de moorden tussen 1915 en 1923 op de Armenen als genocide. Gisteren, 24 april, was het honderd jaar geleden dat meer dan 200 Armeense politieke leiders, bankiers en intellectuelen in Istanboel werden opgepakt en weggevoerd. Later volgden naar schatting tussen de 800.000 en 1 miljoen andere Armenen. Wereldwijd wordt dit weekend bij de dag stilgestaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

In de Armeense hoofdstad Jerevan werd gisteren een grote herdenking gehouden. Bij het genocidemonument in de stad werden bloemen gelegd door Armeense en internationale leiders. Het Nederlandse kabinet ontbrak. Onder meer de leiders van Rusland, Frankrijk, Servië en Cyprus waren wél nadrukkelijk aanwezig. Zo hielden president Vladimir Poetin en president François Hollande een toespraak.

ARMENIA GENOCIDE ANNIVERSARY
De Armeense president Serzh Sargsyan, president Vladimir Poetin, president Francois Hollande en de Cypriotische president Nicos Anastasiades (v.l.n.r.)

 

Nederland ontbreekt
Namens Nederland werd slechts de ambassadeur die zijn standplaats in Georgië heeft gestuurd. ChristenUnie-leider Arie Slob is er op persoonlijke titel en liet al weten het schrijnend te vinden dat ‘we’ er niet waren. “Frankrijk, Rusland, Uruguay, Argentinië, je kunt het zo gek niet bedenken of de landen zijn er gewoon, hetzij op regeringsniveau, hetzij dat parlementariërs hun land vertegenwoordigen”, meldde hij optekenen de NOS.

Gisterenavond was dat al het geval in Den Haag, waar tussen de drie- en vierhonderd mensen meeliepen in een herdenkingstocht. De tocht begon op het Spuiplein en eindigde bij het Malieveld, tegenover de Turkse ambassade. Daar werd middels lichtjes het aantal Armeense doden afgebeeld. Ook vorige week zaterdag werd de Armeense genocide in Den Haag herdacht.

Over de hele wereld hebben Armeense gemeenschappen de komende tijd herdenkingen gepland. Gisteren vonden er onder meer herdenkingen plaatss bij de Armeense monumenten in Assen en Almelo, vandaag volgt een concert in Maastricht en vanavond een lezing, ook in Maastricht.

Turkije boos
Het begrip ‘Armeense genocide’ maakt de Turkse premier Erdoğan erg boos, omdat de herdenking dit jaar door een aantal landen gebruikt zou zijn om de dood van de Armeniërs ‘genocide’ te noemen. Het leidde tot diplomatieke relletjes tussen Turkije en onder meer Duitsland, Oostenrijk en Vaticaanstad. De ambassadeur van de laatstgenoemde moest zich zelfs verantwoorden nadat de paus de volkerenmoord de eerste genocide van de 20ste eeuw had genoemd.

Onderwerpen