Spring naar de content

ADO is veilig, Feyenoord heeft last van voorjaarsmoeheid en PEC fel tegen Ajax

ADO Den Haag mag zich opmaken voor een nieuw seizoen in de eredivisie. De ploeg won vrijdag met 1-0 van Vitesse, dankzij een laat doelpunt van Michiel Kramer. Ze staan nu twaalfde. De voorsprong op NAC, dat zestiende staat, is negen punten. Voor Vitesse betekende het de eerste nederlaag sinds 24 januari.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Beide ploegen dachten in de eerste helft op voorsprong te komen. Na twintig minuten kopte Kramer de bal binnen, maar zijn treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. Dat gebeurde zes minuten later aan de andere kant. Met name Dion Malone haalde toen opgelucht adem. De verdediger klopte zijn eigen doelman Martin Hansen met een boogkopbal, maar omdat Djurdjevic vlak daarvoor buitenspel stond, ging ook die kopbal niet als doelpunt de boeken in. In de tweede helft, die vanwege een loos brandalarm vijf minuten later begon, was ADO net als voor rust de gevaarlijkste ploeg. Roland Alberg zag een schot net over gaan, terwijl Vito Wormgoor met het hoofd op doelman Eloy Room stuitte. Pas in het slotkwartier kwam Vitesse echt in de buurt van het ADO-doel. Zo wilde de ploeg een strafschop na hands van Kramer en kreeg Jan-Arie van der Heijden een enorme kans. Het slotoffensief werd vijf minuten voor tijd de kop ingedrukt, toen doelman Hansen met een lange bal Kramer vond. De topschutter profiteerde van een slippertje van Guram Kashia, omspeelde Room en schoot vanuit een lastige hoek zijn zeventiende doelpunt van het seizoen binnen.

Recordkoers
PSV blijft op koers voor een recordjaar. In de eerste wedstrijd als kampioen van Nederland pakte de ploeg van trainer Phillip Cocu zaterdag op Woudestein tegen Excelsior in blessuretijd de winst: 2-3. PSV boekte zodoende zijn 27e overwinning van het seizoen, een evenaring van het clubrecord. Het volgende doel is het recordaantal punten (87) uit 1986 en 2005. Als de Eindhovenaren ook hun laatste twee wedstrijden winnen, komen ze op 88 punten uit. Na het binnenhalen van de landstitel, vorige week zaterdag, vierde PSV een aantal dagen feest. Cocu stelde zijn ploeg voor de resterende wedstrijden een paar doelen: het recordaantal overwinningen in één seizoen overtreffen en het puntenrecord verbeteren. Bovendien strijden Memphis Depay en Luuk de Jong nog om de topscorerstitel.

Depay probeerde het na tien minuten vanuit de middencirkel met een boogbal die een meter over het doel van Gino Coutinho vloog. De grootste kans voor de bezoekers voor rust was voor Luciano Narsingh, die de bal via de onderkant van de lat op de doellijn zag ploffen. Ondanks kansen over en weer viel het eerste doelpunt pas na rust. Excelsior kwam fortuinlijk op voorsprong, toen PSV’er Nicolas Isimat een hoekschop via het been van ploeggenoot Luuk de Jong op ongelukkige wijze achter Pasveer kopte (1-0). De bezoekers hadden vervolgens ook pech met een kopbal van De Jong op de lat en een schot van Jetro Willems op de paal. In de 68e minuut was het wel raak, toen Georginio Wijnaldum na voorbereidend werk van Willems en De Jong mocht aanleggen (1-1). PSV moest even later met tien man verder, toen Isimat zijn tweede gele kaart kreeg omdat hij in het strafschopgebied een schot van Bas Kuipers met zijn hand beroerde. Jeff Stans schoot Excelsior vanaf elf meter opnieuw op voorsprong. Tegen tien man verspeelde de thuisclub echter alsnog de broodnodige winst. Depay uit een vrije trap en Jürgen Locadia hielden PSV op recordkoers.

Moeizaam
Ajax mag zich opmaken voor de voorrondes van de Champions League. De Amsterdammers pakten zondag in Zwolle tegen PEC het laatste punt dat nodig was om zeker te zijn van de tweede plek op de ranglijst. Dat ging bijzonder moeizaam, want invaller Kolbeinn Sigthórsson maakte pas vlak voor tijd gelijk: 1-1. PEC benaderde het thuisduel met Ajax niet bepaald als een opwarmertje voor de bekerfinale van zondag tegen FC Groningen. De formatie van Ron Jans begon fel en zette de spelers van Ajax constant onder druk. De slordig spelende ploeg van Frank de Boer, die zijn formatie eerder deze week nog verbaal op scherp had gezet bij een training, kwam er zelden doorheen en als dat al gebeurde waren de aanvallers besluiteloos. PEC kwam na rust direct op voorsprong. De net ingevallen Ryan Thomas stuurde Jesper Drost weg, die doelman Jasper Cillessen vanuit een lastige hoek passeerde. De Boer bracht in het slot nog Mike van der Hoorn als pinchhitter, maar het was een andere invaller die Ajax aan een punt hielp. Sigthórsson stond één minuut voor tijd na een afgeslagen corner op de juiste plek om de gelijkmaker binnen te schieten: 1-1.

Voorjaarsmoeheid
Feyenoord heeft last van voorjaarsmoeheid. De ploeg van trainer Fred Rutten wist zondag voor de derde keer op rij niet te winnen. De Rotterdammers moesten bij bekerfinalist FC Groningen genoegen nemen met 1-1. Daardoor is Feyenoord nog altijd niet zeker van de derde plaats, goed voor deelname aan de Europa League. Op 10 mei valt tijdens de voorlaatste speelronde waarschijnlijk de beslissing in De Kuip als Vitesse op bezoek komt.

Khalid Boulahrouz (L) van Feyenoord krijgt een rode kaart in de wedstrijd tegen FC Groningen.

Met oudgediende Joris Mathijsen voor de geblesseerde Terence Kongolo  begon Feyenoord gezapig aan het duel. Ook FC Groningen had moeite om goed in de wedstrijd te komen, waardoor het publiek in de Euroborg aanvankelijk weinig te zien kreeg. Twee grote kansen voor FC Groningen spoorden Feyenoord tot meer actie en concentratie aan. Uit de eerste soepele aanval kon Jordy Clasie meteen tot scoren. De kleine aanvoerder kwam fortuinlijk in balbezit en schoot via een Groningse tegenstander raak, 0-1. Nog voor de rust kwam FC Groningen verdiend op gelijke hoogte. Nadat de excellerende Chery eerst nog met een schuiver net naast had geschoten, trof hij in de 44e minuut wel doel met een vrije trap van grote afstand. Vermeer verkeek zich op de mooie draaibal, 1-1. Na de pauze zakte het spelpeil naar een bedenkelijk niveau. Beide ploegen konden amper een fatsoenlijke aanval opbouwen. In de hectische en grimmige slotminuten kreeg invaller Khalid Boulahrouz bij Feyenoord nog rood wegens slaan naar een tegenstander.