Spring naar de content

Waarom Finland bommen inzette tegen een onbekende onderzeeër

De marine van Finland heeft dieptebommen gebruikt om een onbekende onderzeeër te waarschuwen. Dat heeft de Finse marine dinsdag naar buiten gebracht. De duikboot werd zowel maandag als dinsdag in de wateren nabij de Finse hoofdstad Helsinki aangetroffen. Wat de boot daar deed is nog onduidelijk. Waarom de Finse marine zo rigoureus reageert, valt wel te verklaren. De Scandinaviërs vrezen voor de Russen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Minister van Defensie Carl Haglund heeft tot nu toe nog niets over eventuele Russische betrokkenheid laten weten, maar de spanning tussen Finland en Rusland is recent opgelopen door oefeningen van het Russische leger bij de Finse grens. In oktober vorig jaar werd al een Russische duikboot gesignaleerd in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Een zoekactie leverde toen niets op.

Het is niet nieuw dat de Russische vloot de grenzen van de Scandinavische buren opzoekt. Vorig jaar en dit jaar vlogen Russische gevechtstoestellen zowel het Finse als het Zweedse luchtruim binnen. De Russen spraken van een oefening. Dat de Zweden na tientallen jaren bezuinigen op defensie onlangs een investering van 1 miljard in het leger aankondigden, valt niet los te zien van de veelvuldige Russische aanwezigheid. Gisteren schreef de Volkskrant nog over de militaire versterking van het strategisch gelegen Zweedse eiland Gotland, dat middenin de Baltische zee ligt. Tien jaar geleden verlieten de laatste soldaten Gotland, nu keren ze weer terug. Eveneens investeren de Zweden in een systeem dat ongeïdentificeerde onderzeeërs kan opsporen.

De Zweden en de Finnen, en ook de Noren en de IJslanders werken inmiddels intensief samen op militair gebied. Daarnaast zijn ze verenigd in het intergouvernmentele samenwerkingsverband de Arctische Raad, waarin ze samen met Canada, Denemarken en de VS toezicht houden op de wateren van de Noordpool. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland, en de rol van de Russen in het conflict in Oekraïne, lijkt het wantrouwen van de Scandinavische regeringen flink te zijn toegenomen.