Spring naar de content

Opmerkelijk: de meeste wijngaarden zijn Chinees, niet Frans

Wie aan wijn denkt, denkt al snel aan Frankrijk. Aan de beroemde wijnen uit Bordeaux of Bourgogne, of de enige substantie ter wereld die officieel de naam champagne mag dragen. Toch is Frankrijk niet het land waar de meeste wijnstokken per hectare zijn gepland. Door een enorme toename in 2014 zijn er inmiddels meer hectares wijngaard te vinden op Chinese bodem, dan er hectares aan vignobles te vinden zijn in Frankrijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Aan het eind van vorig jaar waren er in China 800.000 hectares aan wijnvelden, zo meldt de International Organization of Vine and Wine (IOVW) in een rapport dat maandag werd gepubliceerd. Hiermee heeft het Aziatische land op Spanje na de meeste hectares aan wijnstokken. Toch is dit momenteel niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Vorig jaar dronken de Chinezen per 1,4 biljoen inwoners zo’n 2,1 biljoen flessen wijn. Een kanttekening die daarbij moet worden geplaatst: dit betreft ook veel geïmporteerde wijn. China staat namelijk op de zesde plek in de ranglijst van landen die de meeste wijn importeren.

Rode wijn
Terwijl wijn al eeuwenlang de ‘volksdrank’ is in Frankrijk, is dit in China niet het geval. Deze alcoholhoudende drank won de afgelopen vijftien jaar veel aan populariteit. Rode wijnen zijn het meest geliefd onder Chinezen, zo wist het Britse International Wines and Spirits Record vorig jaar nog te melden. Een reden hiervoor zou het belang van de kleur rood in China kunnen zijn. Rood staat namelijk voor welzijn, macht en geluk. Ook wordt er niet zelden beweerd dat rode wijn goed goed is voor de gezondheid. In 2013 dronken de Chinezen de meeste rode wijn ter wereld.

Kwantiteit en kwaliteit
Kwantiteit betekent echter geen kwaliteit. Dat zag ook de Europese Commissie in. Eurocommissaris Mariann Fischer-Boel (Landbouw) bedacht in 2008 diverse maatregelen voor de Europese wijnindustrie. Er werd namelijk zo veel wijn geproduceerd dat de Europese Commissie elk jaar 500 miljoen euro kwijt was aan het wegwerken van de overtollige wijnproductie. Daarom ziet Europa er sinds 2013 op toe dat er geen nieuwe wijngaarden meer worden aangelegd. Deze maatregel zal aan het eind van 2015 weer vervallen. Momenteel heeft de restrictie vooral tot gevolg dat landen als China en Australië het gat opvullen.

Chinese wijn staat onder wijnkenners vooralsnog niet erg goed aangeschreven. De wijn schijnt soms erg zoet of soms te zuur te zijn. De wijnen die naar Frans of Spaans recept zijn gemaakt worden beter gewaardeerd. Sommige van deze dranken zijn echter illegale kopieën van Franse merken. Mocht u toch eens een Aziatisch wijntje willen proeven: u kunt wijn van de merken Great Wall, Silver Heights, Dynasty en Chairman’s Reserve proberen.

Onderwerpen