Spring naar de content

Waarom verkrachting binnen het huwelijk een wereldwijd probleem is

Donderdag verklaarde de Indiase overheid dat verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar gesteld kan middels nationale wetgeving. Haribhai Parathibhai Chaudhary, de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, stelde dat het huwelijk in India heilig is, en dat verkrachting dus niet strafbaar kán worden gesteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Het verzoek van een wetsverandering is afkomstig van politica Kanimozhi Karunanidhi. Momenteel is verkrachting wel strafbaar in India, tenzij het vergrijp binnen het huwelijk plaatsvindt. Tien jaar geleden werd in India een wet aangenomen waarin huiselijk geweld strafbaar werd gesteld, maar verkrachting binnen het huwelijk valt ook hier niet onder.

Censuur
De VN schetst een problematisch beeld, en stelt in een rapport dat 75 procent van alle Indiase vrouwen het slachtoffer is geweest van verkrachting binnen het huwelijk. Recent werd de documentaire India’s Daughter, die dit probleem aan de kaak stelde, gecensureerd door de Indiase overheid, hetgeen leidde tot protesten. En ook dit besluit om verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar te stellen, zorgt voor heftige reacties.

127 landen
Niet alleen in India is de situatie penibel. Tan Sri Harussani Zakaria, moefti (hoge islamitische van de Maleisische staat Perak, verklaarde drie dagen geleden nog dat seks het recht is van de man binnen zijn huwelijk. Als een vrouw seks weigert, ondermijnt ze haar huwelijke voorwaarden.

Het is gemakkelijk om deze twee voorbeelden af te doen als uitzonderingen. In 2014 was echter in slechts 47 landen verkrachting binnen het huwelijk bij wet verboden; in 127 landen ontbrak zo’n wet. 12 daarvan liggen binnen de grenzen van de Europese Unie. En wist u dat in Nederland gedwongen seks binnen het huwelijk pas in 1991 formeel werd verboden? Voorheen werd seks nog gezien als een echtelijke verplichting, of de vrouw daar nu zin in had, of niet. Uit een enquête onder 2000 vrouwen concludeerde Amnesty International vorig jaar dat in België een kwart van de vrouwen weleens verkracht is door hun partner. Gedwongen seks binnen het huwelijk, verkrachting; het is nog steeds een wereldwijd probleem.

India heeft de reputatie van een land waarin de sociale, politieke en economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen groot is, en het nieuws van donderdag lijkt slechts een bericht uit velen. Maar de boodschap van de machthebbers aldaar is duidelijk: wij spreken ons niet expliciet uit tegen deze vorm van verkrachting. Een rake klap in het gezicht van 75 procent van de Indiase vrouwen.