Spring naar de content

Zo viert Nederland de Dag van de Arbeid (voor zover dat kan, althans)

De Dag van de Arbeid moet ook in Nederland een doorbetaalde vrije dag worden, dat vindt vakbeweging FNV. In veel andere landen hebben werknemers wél een doorbetaalde vrije dag, maar de meesten van ons moesten vanochtend gewoon vroeg op. Maar hoe belangrijk is een Dag van de Arbeid anno 2015?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Voor de FNV betekent de dag in ieder geval heel wat. De vakbeweging heeft 1 mei omgedoopt tot de Dag van de Echte Banen. In Amsterdam wordt een mars gelopen van de RAI naar het Martin Luther Kingpark voor baanzekerheid, respect op de werkvloer en een fatsoenlijk inkomen. In het laatstgenoemde park zet de protestdag zich voort. “Onze leden hebben gevraagd om de 1 mei traditie ook in Nederland goed van de grond te trekken. Ik ben blij dat zij de straat weer willen opzoeken op 1 mei, net als elders in Europa,” aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

Hij vervolgt: “Onze leden moeten steeds vaker opkomen voor goed werk. Ze worden gereduceerd tot kostenpost op de begroting. En als je die goedkoper uit het buitenland kunt halen, door allerlei constructies, dan doen veel werkgevers dat. Dat treft veel werknemers, en ook veel jongeren.”

Echte banen
Laten we even terugblikken. De 1 mei-viering komt oorspronkelijk uit Amerika. In 1885 dwingen Amerikaanse vakbonden werkgevers om een achturige werkdag in te voeren met ingang van 1 mei 1886. De datum 1 mei werd gekozen omdat op die dag traditioneel de arbeidscontracten in Amerika werden vernieuwd. In veel landen wordt de Dag van de Arbeid sindsdien gevierd door niet te werken.

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar we de Dag van de Arbeid niet vieren zoals in de Verenigde Staten. Enerzijds heeft dat te maken met het ontbreken van stevige confrontaties tussen vakbonden en de overheid in het verleden, anderzijds kent Nederland de traditie om met name kerkelijke feestdagen buiten de wettelijke vakantiedagen om te vieren.

Maar als het aan de socialistische partijen PvdA en SP ligt, moet de Dag van de Arbeid ook in Nederland weer een officiële feestdag worden. Sterker: beide partijen vieren de dag al. De PvdA viert de dag in Leiden met als thema eerlijk werk’, de SP sluit in Amsterdam aan bij het FNV-protest voor ‘echte banen’.

NSB’er
De FNV blikte in een persbericht al terug op eerdere edities van de Dag van de Arbeid aan de hand van onderstaand filmpje uit 1941. In de video geeft Hendrik Jan Woudenberg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vakbonden (later ging de NVV op in de FNV), een toespraak. Waar de pr-medewerker van de FNV alleen geen rekening mee lijkt te hebben gehouden is het feit dat Woudenberg een maand na deze toespraak lid werd van de SS, en van 1937 en 1945 in de Tweede Kamer zat namens de NSB.

Onderwerpen