Spring naar de content

Stel Bevrijdingsdag in het teken van vrijheid

Vandaag is het Bevrijdingsdag, wat in mijn omgeving veelal betekent dat je met een pot bier in je klauwen naar een festival gaat. Tenzij het te hard regent, want een gratis vrije dag en een gratis festival ter ere van de vrijheid is mooi maar het moet wel leuk blijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Volgens het comité 4 en 5 mei vieren we op Bevrijdingsdag ‘dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking’.

Ik heb nog een opa en oma’s die de oorlog mee hebben gemaakt, maar het lijkt me goed om een van de weinige vrije dagen die we als Nederlandse ingezetenen hebben niet meer aan de bevrijding van de Duitsers op te hangen. Laten we het herdenken van de Tweede Wereldoorlog vooral in stand houden en laat wie dat wil op eigen initiatief een feestje vieren ter ere van het verjagen van de moffen, maar Bevrijdingsdag in het teken van vrijheid stellen.

Als dat breder dan Duitsers en oorlog wordt getrokken is dat nog altijd een groot maatschappelijk thema. Want wat is vrijheid eigenlijk precies? Over de vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld, bestaat nogal wat onduidelijkheid. De rechter moet er regelmatig aan te pas komen om uit te maken of uitspraken wel of niet onder die vrijheid vallen. Een discussie over het racistische karakter van Zwarte Piet zet ons land totaal op z’n kop. Afgelopen weekend werd in De Balie in Amsterdam het Vrije Woord gevierd op de internationale dag van de persvrijheid, waarbij de zwaarbeveiligde Deense Mohammed-cartoonist Kurt Westergaard aanwezig was. Zijn komst was niet aangekondigd in verband met zijn veiligheid. In het mediaforum op Radio 1 werd de serieuze vraag gesteld of je zo iemand überhaupt wel moet laten komen op zo’n feestje, met alle gevaren en kosten die er rondom de beveiliging zijn.

Theo van Gogh, Charlie Hebdo en gisteren nog Garland tonen aan dat we ‘de vrijheid’ wel kunnen vieren, maar dat bepaalde vormen van vrijheid al jaren letterlijk onder vuur liggen. Misschien moeten we Bevrijdingsdag omdopen tot Vrijheidsdag en die discussie centraal stellen. Het zal er niet zo gezellig aan toe gaan als op een Bevrijdingsfestival, maar met het geven van een dag vrijaf om de pubers van Mainstreet met een helikopter rond te vliegen en tussen de liedjes door clichéteksten over oorlog en vrede te laten opdreunen schieten we in ieder geval niks op.