Spring naar de content

Waarom de obesitas-epidemie ons Nederlanders zal overslaan

Op het European Congress on Obesity in Praag zijn woensdag cijfers bekendgemaakt over obesitas op het Europese continent. De WHO waarschuwt voor een overgewichtsscrisis in 2030. 89 procent van de bevolking in Europa leidt over vijftien jaar aan overgewicht, meent de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Opmerkelijk is dat volgens de voorspellingen het aantal uitdijende Nederlanders daalt. Hoe valt dit verklaren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Wereldwijd sterven er meer mensen aan overgewicht dan aan ondervoeding. Het aantal mensen met gevaarlijk overgewicht is sinds 1980 bijna verdubbeld. In een rapport dat eveneens woensdag  is gepubliceerd schetst de Wereldgezondheidsorganisatie geen rooskleurig toekomst voor menig Europeaan. Lang verhaal kort: we worden dikker. Koploper is Ierland. In 2030 zullen volgens de WHO vrijwel alle Ierse volwassen te dik zijn. Andere landen waarin het aantal mensen met overgewicht en obesitas flink zal stijgen, zijn Spanje, Griekenland, Zweden, Oostenrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië.

Inspanning
Opvallend is dat Nederland de dans enigszins lijkt te ontspringen. In 2010 was 54 procent van de mannen in ons land te dik en leed 10 procent aan obesitas. In 2030 zal minder dan de helft van de mannen (49 procent) naar verwachting kampen met overgewicht, en zal slechts 8 procent lijden aan obesitas. Het aantal vrouwen met overgewicht blijft nagenoeg hetzelfde (43 procent in 2030 en 44 procent in 2010). Het aantal gevallen van obesitas daalt wel volgens de voorspellingen: van 13 procent in 2010 naar 9 procent in 2030.

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell aan de Vrije Universiteit geeft een aantal verklaringen voor het slanke Nederland. De Nederlanders zijn volgens Seidell een relatief slanke bevolking, en de WHO kijkt met betrekking tot deze voorspelling ook naar de inspanningen die worden gevoerd in de strijd tegen obesitas. Seidell verklaart aan Dagblad van het Noorden dat de politiek al tien jaar bezig is met het onderwerp.

BMI
De prognoses zijn opgesteld aan de hand van beschikbare gegevens van 53 landen van de Europese WHO-regio, waarbij de verhoudingen van overgewicht zijn vergeleken met die van obesitas, zowel bij mannen als vrouwen in 2010. Om de zwaarlijvigheid te meten maakt de WHO gebruik van de Body Mass Index (BMI), de verhouding tussen het lichaamsgewicht in kilogrammen en de lengte in centimeters. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht, bij een BMI van 30 of hoger lijdt een persoon aan obesitas.

Geen oplossing
Een oplossing voor de epidemie is er niet, aldus Laura Webber van het Britse Health Forum, dat samenwerkte met de WHO. “Overheden moeten meer doen om de handel in ongezond voedsel te beperken. Maak gezond voedsel meer betaalbaar,” zei Webber tegen persbureau Reuters.

Onderzoekers van de Universiteit in Cambridge trokken in 2014 al aan de bel omtrent het prijsverschil in gezond en ongezond voedsel. De prijs van gezond voedsel is tussen 2002 en 2012 harder gestegen dan de prijs van ongezond voedsel. 91 procent van de Britten zegt dat de prijs van etenswaren een belangrijke factor is bij de aankoop ervan. Uit het onderzoek blijkt dat wie gezond wil eten geeft gemiddeld drie keer zo veel geld uitgeeft.