Spring naar de content

Waarom politiek geweld Burundi verscheurt

Opnieuw kwam er gisteren een betoger om bij de protesten in het Zuidoost-Afrikaanse land Burundi. Het dodental is daarmee opgelopen tot minstens 14. De spanningen in het land, een van de armste landen ter wereld, zijn de laatste weken flink toegenomen. Vorige week werd een man levend verbrand door een woedende menigte. Hoe het zo ver kwam? Een korte reconstructie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

De aanleiding van de uitbraak van geweld in Burundi zijn de presidentiële verkiezingen die op 26 juni 2015 zullen plaatsvinden, of eigenlijk: het bericht dat de zittende president Pierre Nkurunziza door zijn partij op 25 april werd genomineerd als kandidaat. Nkurunziza leidt Burundi, een voormalige Belgische kolonie, sinds 2005 en is niet van plan om op te stappen. Hij stelt zich verkiesbaar voor een derde termijn, terwijl dat volgens de wet in Burundi niet is toegestaan. Een president mag er maximaal twee termijnen dienen.

Desalniettemin heeft het gerechtshof van Burundi de verkiesbaarheid van Nkurunziza goedgekeurd. Hoofdstad Bujumbura is sindsdien veranderd in een protestzone. De politie treedt hard tegen de demonstranten op en schiet met scherp. Inmiddels zijn veertien betogers omgekomen, waaronder een man die werd verbrand omdat hij lid zou zijn met de jeugdafdeling van de regeringspartij die aanvallen op burgers zou plegen. Honderden burgers zijn gearresteerd, en meer dan 8000 burgers zouden Burundi al zijn ontvlucht naar buurlanden Rwanda en de Democratische Republiek Congo, zo meldt UNHCR.

Tweespalt
Door de grote instabiliteit is de vrees voor een nieuwe clash tussen de Hutu’s en Tutsi’s in het land toegenomen. Omstreeks 85 procent van de bevolking is Hutu, de overige 15 procent behoort tot de Tutsi’s. President Nkurunziza is zelf een voormalige Hutu-rebellenleider.

Buurland Rwanda volgt de situatie op de voet. Tijdens de burgeroorlog in 1994 in Burundi en Rwanda werden meer dan 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. Volgens Rwanda zouden er inmiddels zelfs al zeker 24.000 mensen, voornamelijk Tutis’s, vanuit Burundi naar het land zijn gevlucht.

Zowel het leger als de politie van Burundi hebben partij gekozen in het conflict. De legerleiding heeft laten weten de grondwetschennis van Nkurunziza niet te steunen, terwijl de politie aan de zijde van de president staat.

De financiële steun die België en Nederland geven aan Burundi, en de twee miljoen euro waarmee België de verkiezingen in de voormalige kolonie zou steunen, zijn opgeschort, zo meldt De Standaard maandag.

Onderwerpen