Spring naar de content

Overzicht: Feyenoord verspeelt derde plek, AZ mag Europa in

Feyenoord heeft op de laatste speeldag van de eredivisie de derde plek, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de Europa League, verspeeld. De wedstrijd tegen PEC Zwolle ging met 3-0 verloren. AZ won wel, met 1-4 bij Excelsior, en is nu zeker van Europees voetbal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Lijdensweg Feyenoord
Feyenoord snakt al geruime tijd naar het einde van het seizoen, maar de spelers en de technische staf kunnen voorlopig nog niet op vakantie. De zwalkende ploeg van trainer Fred Rutten verzuimde zondag bij subtopper PEC Zwolle de derde plaats, goed voor Europees voetbal, veilig te stellen. Na de wedstrijd gaf Rutten aan dat hij twijfelt over zijn toekomst bij Feyenoord.

Feyenoord begon zonder veel overtuiging en tempo aan de laatste competitiewedstrijd. Evenals in de afgelopen weken, met slechts twee punten uit vier duels, zat er geen enkele lijn in het aanvalsspel. Doelman Warner Hahn, die als huurling van Feyenoord een pikante rol vervulde bij PEC Zwolle, kwam voor de rust nauwelijks in de problemen.

De thuisploeg toonde in de tweede helft aanzienlijk meer inzet dan voor de rust en kwam uit de eerste goede aanval via Ben Rienstra in de 52e minuut tot scoren (1-0). Uit een strafschop van invaller Tomas Necid, na rood voor verdediger Rick Karsdorp, kwam PEC verdiend op 2-0. Necid maakte in de extra tijd de Rotterdamse afgang compleet (3-0).

AZ deed wat het moest doen
AZ beleefde een vliegende start in het stadion waar het in 2007 de landstitel in de laatste speelronde verspeelde. Aron Johannsson trof al na vijf minuten doel met een fraaie omhaal (0-1). Nauwelijks een minuut later bereidde de spits een treffer van Steven Berghuis voor (0-2). Na 35 minuten kwam de de ploeg dankzij een treffer van Markus Henriksen op 0-3.

Met dank aan Mattias Johansson kon Excelsior vlak voor rust toch iets terug doen. De rechtsback leed slordig balverlies, waarna zijn ploeggenoot Jeffrey Gouweleeuw de bal in eigen doel werkte (1-3). De aanwezige supporters van AZ in het volgepakte bezoekersvak van stadion Woudestein bejubelden in de openingsfase van de tweede helft eerst de treffer van PEC Zwolle tegen Feyenoord. Even later kopte Johannsson bekeken raak op aangeven van Dabney dos Santos (1-4).

Depay gewisseld
Landskampioen PSV won bij ADO Den Haag met 2-3. De naar Manchester United vertrekkende Memphis Depay werd, net als vorige week, in de tweede helft gewisseld. Daar was hij duidelijk niet blij mee.

PSV-speler Memphis Depay juicht na de 1-0 in de wedstrijd van vorige week tegen Heracles.

Doelpuntenfestijn
NAC tegen Groningen werd een waar doelpuntenfestijn. Het vermakelijke duel eindigde in 4-5 in het voordeel van de Groningse ploeg. Hoesen maakte in de laatste minuten de winnende goal. NAC Breda zal het in de nacompetitie volgende week op moeten nemen tegen VVV-Venlo.

Een lichtpuntje
Op de laatste speeldag was er ook nog een lichtpuntje voor het als laatste geëindigde FC Dordrecht. De ploeg wist thuis de nummer twee Ajax te verslaan, met 2-1. Van Haaren schoot in blessuretijd de winnende treffer binnen.