Spring naar de content

Tekort aan prosecco: paniekzaaierij of werkelijkheid?

Prosecco is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. De voorbije zomers is de toegankelijke bubbelwijn uitgegroeid tot een absolute terrasfavoriet in Nederland, dit jaar kan daar echter wel eens verandering in komen, berichten verschillende media. Gaan we inderdaad een zomer zonder prosecco tegemoet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Vorig jaar schreven wij nog over het vermeende naderende einde van een tijdperk waarin chocolade tegen redelijke prijzen in de supermarktschappen ligt. Nu lijkt de beurt aan prosecco. Sinds de economische crisis, waarin champagne veel mensen te duur werd, is men massaal overgestapt op de goedkopere prosecco. Maar de oogst van de prosecco-druif viel afgelopen jaar vies tegen. Reden tot paniek?

“De oogst van afgelopen jaar was erg mager en liep in sommige gevallen met wel 50 procent terug. Daardoor lopen we dus een reële kans op een wereldwijd tekort,” vertelt Robert Cremonese van de Italiaanse prosecco producent Bisol aan The Drinks Business.

Eén tegenvallende oogst
Het is echter lang niet zeker dat er een proseccoloze zomer in het verschiet ligt, niemand weet namelijk hoever de voorraden van de grote wijnhandelaren strekken, zegt Cremonese: “Misschien hebben wijnhandelaren voldoende prosecco op voorraad gehouden, in dat geval zullen ze het huidige tekort zien als een kans om hun prijzen sterk op te voeren. Het is een kwestie van afwachten.”

Als we de praat van vorig jaar over een dreigend chocoladetekort als leidraad mogen nemen, lijkt er vooralsnog weinig aan de hand. Nadat toen vrijwel alle media aan de alarmbel trokken maakte de International Cocoa Organization (ICCO) in een statement bekend dat er ruim voldoende voorraad aanwezig is om tekorten in de komende jaren op te vangen. “Soms komt het de industrie wel goed uit om een dreigende tekort uit te vergroten,” zei ICCO-directeur Jean-Marc Anga toen.

Het moge duidelijk zijn dat hetzelfde geldt voor de belanghebbenden in de prosecco-industrie: één tegenvallende oogst betekent niet dat de stromen witte bubbelwijn direct opdrogen, doorgaans hebben vooruitziende handelaren genoeg op voorraad. Ze zullen commotie rondom een dreigend tekort verwelkomen en als een kans zien om die voorraden tegen hogere prijzen aan de man gaan brengen.

Onderwerpen