Spring naar de content

Britse toeristen klagen: ‘Grieks vakantie-eiland veranderd in vluchtelingenkamp’

Hoewel er in Nederland nog weinig van te merken is, is het zomerseizoen aangebroken. Drommen vakantiegangers vliegen naar de talrijke badplaatsen die zuidelijk Europa rijk is. Maar sommige van die paradijsjes moeten deze doorgewinterde zonaanbidders – vaak te herkennen aan hun all-inclusive-polsbandje – helaas delen met ongenode gasten. Op een aantal Griekse eilanden barst het namelijk van de bootvluchtelingen, melden Britse media.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

En dat is ongemakkelijk. Want al die gelukszoekers die de door het jaar heen hardwerkende Europese toerist de souvlaki uit de mond staren, maken het vakantiegevoel voor deze Britten, Nederlanders en andere West-Europeanen wat minder prettig. De prachtige stranden worden ontsierd door kansarme bootvluchtelingen die afsteken tegen de roodverbrande zonnebaders.

Het is dan ook volledig terecht dat hier beklag over gedaan wordt, opperen de Britten. Immers: wie wil er op vakantie nu geconfronteerd worden met het feit dat miljoenen mensen op de vlucht zijn voor oorlog, honger en wat dies meer zij? Juist, niemand. Vooral het eiland Kos schijnt veranderd te zijn in een vluchtelingenkamp, als we de Britse sensatiekrant The Daily Mail mogen geloven. Een andere omschrijving die het vakantie-eiland is toegekend: ‘disgusting hellhole’.

Een nogal subjectieve term, inderdaad. De gemiddelde vluchteling zal huis en haard hebben moeten ontvluchten voor geweld, heeft dierbaren verloren of in ieder geval moeten achterlaten, en is dagenlang overgeleverd geweest aan de zee. De gemiddelde vluchteling zal het rustieke Kos niet zo snel bestempelen als de hel op aarde. De hel heeft hij mogelijk al met eigen ogen gezien. Kos zal een kleine, maar welkome adempauze zijn ter voorbereiding van een reis die nog lang niet ten einde is.

Maar ongemakkelijk? Dat zal het voor de vluchtelingen zeker zijn. Na weken opeengepakt te hebben gezeten in laadruimtes van vrachtwagens, met als dieptepunt de overtocht in een lekkende rubberboot is Europa eindelijk bereikt. En hoe anders dan voorgesteld is het! Griekenland blijkt rond deze tijd van het jaar te zijn overgenomen door vreemd volk. Een andere huidskleur, een andere taal en andere gewoonten. Zij bevolken bij voorkeur het strand, eten hun buiken rond en beklagen zich luidkeels en zonder een greintje compassie over het feit dat er zoveel mensen rondlopen die hier eigenlijk niet thuishoren. Very awkward, indeed.