Spring naar de content

Wetenschappers: geheugenverlies bestaat niet

Bij aandoeningen als de Ziekte van Alzheimer spreken we vaak van geheugenverlies. Die benaming zou weleens helemaal verkeerd kunnen zijn. Volgens een team wetenschappers ligt alle ‘verloren’ informatie namelijk nog gewoon opgeslagen in onze hersencellen, we kunnen er alleen niet meer bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Wetenschappers zijn er met behulp van licht in geslaagd om ‘verloren’ herinneringen te hervinden en te reactiveren in de hersencellen van muizen. De resultaten bieden nieuwe inzichten voor het behandelen van mensen die kampen met geheugenverlies (bij gebrek aan een beter woord) als gevolg van ziektes of ongelukken, volgens de onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Japanse Riken Brain Science Institute.

Een meerderheid in de wetenschap ging er tot nu toe namelijk vanuit dat er bij geheugenverlies problemen optreden met het vermogen van de mens om herinneringen op te slaan. De bevindingen van deze studie wijzen echter op een andere mogelijke oorzaak: het probleem ligt waarschijnlijk bij het onvermogen om de herinneringen te bereiken.

Met behulp van een ‘optogenetische’ techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van blauw licht om specifieke zenuwcellen in het brein te activeren slaagden de onderzoekers erin om de laboratoriummuizen toegang te geven tot herinneringen die ze eerder hadden verloren.

Onbereikbare herinneringen
De studie, die in het wetenschappelijk tijdschrift Science is gepubliceerd, toont aan dat herinneringen kunnen worden opgeslagen in de hersenen door het vormen van nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen in het brein. Het vermogen om later bij die herinneringen te komen is afhankelijk van de sterkte van de gelegde verbindingen. Volgens de onderzoekers ligt precies daar de oorzaak van geheugenverlies.

“De meerderheid van de onderzoekers hebben tot nu toe de ‘opslagtheorie’ gesteund, maar wij hebben met onze studie laten zien dat zij het waarschijnlijk bij het verkeerde eind hebben. Het daadwerkelijke probleem zit hem in het onvermogen om de herinneringen te bereiken,” zegt co-auteur Susumu Tonegawa van het MIT.

Hoewel de ontdekking van de groep wetenschappers geen kant-en-klare oplossing biedt voor mensen die op het moment kampen met geheugenverlies, kunnen de opgedane inzichten wel richting geven aan verder onderzoek naar de behandeling ervan.