Spring naar de content

Hoe Barcelona de beste ploeg van Europa werd

FC Barcelona mag zich weer de beste ploeg van Europa noemen. De Catalaanse formatie, met de zo gevreesde MSN-voorhoede, bleek zaterdag in het Olympiastadion in Berlijn een klasse te sterk voor Juventus, dat in de finale van de Champions League strijdend ten onder ging (3-1).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Juventus maakte dit seizoen indruk op het hoogste niveau met een schier onpasseerbare verdediging. Tegen Barcelona werd die muur, waar krachtpatser Giorgio Chiellini vanwege een blessure ontbrak, echter al na vier minuten gepasseerd. Neymar en Jordi Alba combineerden fraai door het centrum van Juve, waarna Andres Iniesta Ivan Rakitic in staat stelde de 1-0 te maken. De Kroatische middenvelder passeerde doelman Gianluigi Buffon met een hard schot van dichtbij. Diezelfde Buffon voorkwam een kleine tien minuten later een tweede Barça-treffer door nog net zijn hand tegen een schot van Dani Alves te krijgen.

De Italianen konden tot dat moment weinig inbrengen tegen de Catalanen. Alleen Claudio Marchisio kon doelman Marc-André ter Stegen van Barcelona in de eerste helft van afstand wat bedreigen. De Spanjaarden hadden het duel na rust eigenlijk al moeten beslissen. Suárez miste na een snelle counter echter, waarna Juventus uit het niets op gelijke hoogte kwam. Carlos Tévez schoot uit de draai nog tegen Ter Stegen, maar in de rebound was Alvaro Morata alert. De Spaanse spits, die in de halve finale zijn oude club Real Madrid nog velde, tikte simpel binnen.

Alvaro Morata viert de 1-1 met zijn ploeggenoten.
Alvaro Morata viert de 1-1 met zijn ploeggenoten.

Juventus putte kracht en moed uit die treffer en ineens was het Barcelona dat achteruit liep. Maar als het even niet loopt bij de Catalanen, is daar altijd nog Lionel Messi. De Argentijnse sterspeler dribbelde zich in de 68e minuut een weg naar het doel, waar Buffon zijn poging nog onschadelijk kon maken. Suárez stond vervolgens op de goede plek om de 2-1 te maken. Neymar dacht vervolgens direct de 3-1 binnen te koppen, maar dat doelpunt werd terecht geannuleerd wegens hands.

Hoe zeer de ‘Oude Dame’ het vervolgens ook probeerde, de defensie van Barcelona kraakte niet. Diep in blessuretijd schoot Neymar zelfs de 3-1 binnen. Daardoor kon de blauw-rode formatie, zonder dat het gevreesde trio Messi/Suárez/Neymar echt in grootse vorm stak, voor de vijfde keer in de historie de belangrijkste Europese beker mee naar huis nemen.

Ivan Rakitic kust de beker na het winnen van de Champions League Finale.
Ivan Rakitic kust de beker na het winnen van de Champions League Finale.