Spring naar de content

Huntelaar, rots in de branding van Oranje

Als één van de weinige veldspelers van het Nederlands elftal mocht Klaas-Jan Huntelaar nog een beetje tevreden terugkijken op de oefennederlaag van zijn ploeg vrijdag tegen de Verenigde Staten (3-4). “Ach, ik scoor tweemaal”,  stelde hij. “Maar echt vrolijk ben ik niet hoor. We hebben het weggegeven.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Oranje verspeelde in de laatste twintig minuten een voorsprong van 3-1. De laatste twee treffers van de Amerikanen, in de 89ste minuut en in blessuretijd, vielen nadat Huntelaar al met een applauswissel van het veld was gegaan. De aanvaller en doelman Jasper Cillessen waren de uitblinkers bij Oranje. Memphis Depay vermaakte ook in het duel dat door het televisiekanaal van zijn nieuwe club Manchester United werd uitgezonden. “We hebben niet altijd even goed verdedigd”, besefte Huntelaar, “maar we hadden ook vaker moeten scoren.”

Klaas Jan Huntelaar viert de derde goal van Oranje met Daley Blind. Rechts Jordy Clasie.

De 31-jarige speler van Schalke 04 acteerde als diepe spits, met Robin van Persie in zijn rug. Net als een half jaar geleden in de thuiswedstrijd tegen Letland (6-0), toen hij eveneens tweemaal doel trof. Tegen de Amerikanen was hij bijna goed voor drie treffers, maar Memphis Depay kreeg het laatste doelpunt van Oranje op zijn naam omdat hij een schot van Huntelaar doeltreffend verlengde.

Topschutter
Eindelijk heeft Huntelaar een bondscoach die hem in wedstrijden met op het eerste gezicht mindere tegenstanders samen met Van Persie durft op te stellen. “Dat kan ook best want Van Persie speelde in de jeugd ook achter de spits”, zei Huntelaar die met zijn twee treffers Patrick Kluivert op de eeuwige lijst van topschutters van Oranje passeerde. Huntelaar verhoogde zijn totaal naar 41 doelpunten. Dat aantal dwingt nog meer respect af als je weet dat de spits in 33 van zijn 72 interlands slechts mocht invallen.

Alleen Van Persie heeft nog vaker in Oranje gescoord dan Huntelaar, namelijk 49 doelpunten. Maar de spits van Manchester United mocht in 88 van zijn 97 interlands beginnen. Beide aanvallers starten vrijdag ook samen tegen de Letten, zo liet Hiddink na de nederlaag tegen de VS al doorschemeren.