Hoe de VN seksueel kindermisbruik door blauwhelmen verzweeg

Gelekte documenten van de Verenigde Naties (VN) die onlangs werden vrijgegeven door de organisatie AIDS-Free World tonen aan dat hoge ambtenaren op de hoogte waren van het seksuele misbruik van kinderen door VN-soldaten. Dit zou hebben plaatsgevonden tijdens de inzet van blauwhelmen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De documenten laten tevens zien dat de VN verzuimd hebben hier adequate actie op te ondernemen. Erger nog, klokkenluiders werd doelbewust de mond gesnoerd.

De documenten in kwestie werden gelekt door Anders Kompass, de toenmalige directeur Field Operations bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Anders deed – uit onvrede over het uitblijven van gepaste maatregelen door de VN – een intern VN-rapport over het misbruik van Franse soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek aan de Franse autoriteiten toekomen. Hoewel de Fransen wel meteen met een onderzoek begonnen, werd de actie van Kompass niet gewaardeerd door de VN. Op vraag van de chef van VN-vredesmacht, Hervé Ladsous, stelde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, prins Zeid Ra’ad Al Hussein, aan Kompass voor om ontslag te nemen. Toen hij dat weigerde werd Kompass geschorst.

Volgens de documenten zijn in totaal drieëntwintig soldaten uit Frankrijk, Tsjaad en Equatoriaal-Guinea betrokken bij het schandaal. “De documenten tonen het totale falen van de VN wat betreft de omgang met klachten over seksueel misbruik”, zegt Paula Donovan van AIDS-Free World in een verklaring. De documenten laten ook zien dat het VN-kinderfonds Unicef bewijzen had van het misbruik. Tijdens een interview met Unicef verklaarde een dertienjarige jongen dat hij verschillende keren verplicht werd tot orale seks met de soldaten. Andere kinderen verklaarden seksuele handelingen te hebben verricht in ruil voor eten.

Hevige kritiek van maatschappelijke organisaties heeft er inmiddels toe geleid dat de Verenigde Naties hebben besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar beschuldigingen van seksueel misbruik. VN-woordvoerder Stephane Dujarric geeft aan dat de onderzoekscommissie een brede taak krijgt. De commissie zal niet alleen beschuldigingen van misbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) onderzoeken, maar ook een groot aantal systematische kwesties die gerelateerd zijn aan de manier waarop de VN reageren op dit soort meldingen.

Vorig jaar kwamen er vijftig meldingen binnen van seksueel misbruik door veldpersoneel dat door de Verenigde Naties wordt ondersteund. Het werkelijke aantal incidenten zou echter veel hoger liggen.