Spring naar de content

Wereldwijd neemt de gezondheid af, en dit is waarom

Meer dan 95 procent van de wereldbevolking had in 2013 last van minstens één kwaaltje of ziekte. Slechts 4,3 procent van alle mensen was in dat jaar gezond. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek, dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Alle superfoods en voedsel zonder toegevoegde suikers ten spijt: ruim 95 procent van de wereldbevolking had anno 2013 problemen met de gezondheid. In dat jaar had verloor men wereldwijd gemiddeld 31 procent van de gezonde jaren door ziekte; in 1990 was dat nog slechts 21 procent. Dat is vrij verontrustend. De wetenschappers bestudeerden voor hun onderzoek de gegevens van mensen uit 188 verschillende landen, tussen 1990 en 2013, waarbij gekeken werd naar meer dan 300 ziektes en verwondingen. Uit de analyse bleek dat 2,3 miljard mensen last hebben van vijf kwalen of meer, aldus de Global Burden of Disease Study. De meest voorkomende aandoeningen: rugpijn, depressie, ijzertekort, nekpijn en gehoorverlies.

De onderzoekers stellen daarnaast dat zieken of personen met handicaps tegenwoordig langer leven, omdat ze vaker een aangepaste behandeling of medicatie krijgen. De vergrijzing in het Westen zou ervoor zorgen dat het aantal mensen met gezondheidsproblemen groeit, en volgens de onderzoekers zal dat de komende jaren alleen maar toenemen.

Opkomst
Tussen 1990 en 2013 bleven de veelvoorkomende kwalen gelijk. Zo bleek uit de verzamelde gegevens dat grofweg de helft van het verlies van gezonde jaren te wijten is aan twee categorieën: aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals rugpijn, nekpijn en artritis, en mentale problemen, waaronder depressie, angst en drugs- en alcoholverslaving.

In die 23 jaar maakten diabetes, de ziekte van Alzheimer en hoofdpijn door toename van medicijngebruik een grote opkomst. Het aantal mensen met diabetes is tussen 1990 en 2013 gestegen met 43 procent; het aantal mensen dat aan de gevolgen ervan overleed steeg met 9 procent.

De onderzoekers merken op dat veel samenlevingen te veel focussen op het verlagen van de sterftecijfers en dat er meer aandacht moet komen voor de manier waarop al deze ziektes en kwaaltjes behandeld kunnen worden. Hoofdonderzoeker Theo Vos zegt hierover: “Het aanpakken van deze problemen zal een verschuiving in de prioriteiten binnen de gezondheidszorg nodig hebben, niet alleen om mensen tot op hoge leeftijd in leven te houden, maar ook om ze gezond te houden.”