Spring naar de content

Hoe Elon Musk delen van Mars (en de Achterhoek) wil voorzien van internet

Internet wordt nu nog gedistribueerd via de (telefoon)kabel of een wifisignaal. Er is een grote kans dat we in de toekomst ook een internetverbinding vanuit de ruimte gaan gebruiken. SpaceX, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van entrepeneur Elon Musk, wil draadloos internet aanbieden vanuit 4000 kleine satellieten. Dat zegt hij in een interview met Bloomberg. Het plan ligt nu bij de Amerikaanse regering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Vooral afgelegen gebieden met een slechte internetverbinding hebben profijt van het initiatief. Met die plekken zonder internetbereik, oftewel witte vlekken, wordt niet alleen delen van de Achterhoek bedoeld, maar ook delen van derdewereldlanden waar men nog nooit online is geweest.

O3B Networks – een initiatief dat zo’n 180 landen, ‘the Other Three Billion’, voorziet van internet – bezit op dit moment al twaalf satellieten. O3B zorgt voor internet in onder meer Congo en de Papua New Guinea University of Technology. SpaceX ambieert een soortgelijk doel, maar dan op veel grotere schaal. Ook de mensenkolonie die SpaceX in 2025 hoopt op Mars te installeren zal er de vruchten van plukken.

Niet nieuw
Het idee van SpaceX is niet nieuw. Al in de jaren negentig onderzocht Bill Gates samen met een Saoedische prins en de Amerikaanse ondernemer Craig McCaw de mogelijkheden van het uitzenden van internet vanuit de ruimte. Het plan was een duur grapje van maar liefst negen biljoen dollar, en werd al snel geschrapt. Inmiddels zijn de kosten flink gedaald. Amerikaanse telecombedrijven als Dish Network bieden hun services al aan via een satelliet, maar het signaal is alleen in bepaalde gebieden in Amerika te ontvangen. Daarnaast heeft SpaceX al de nodige middelen in huis, in de vorm van raketten die dicht bij de Aarde zweven.

Volgend jaar zullen diverse satellieten vanuit raket Falcon 9 de ruimte in worden gestuurd. Er wordt dan getest of de signalen zonder problemen te ontvangen zijn. Als alles goed gaat is de technologie in 2020 te gebruiken. Google en beleggingsspecialist Fidelity hebben in ieder geval zo veel vertrouwen in het project, dat ze één miljard dollar doneren.

Uiteindelijk hoopt SpaceX de Rode Planeet te bevolken. Daarnaast wist het particuliere ruimtevaartbedrijf goederen bij het internationale ruimtestation ISS aan te bieden. Sinds vorig jaar zijn ze ook bevoegd om astronauten naar dit ruimtestation te vliegen.

Onderwerpen