Wreed kindergeweld: in Mexico groeit een generatie psychopaten op

Vijf Mexicaanse kinderen martelden onlangs een zesde op gruwelijke wijze dood. Experts vrezen dat dergelijk buitensporig en zinloos geweld in Mexico zal toenemen. Als oorzaak wijzen ze de aanhoudende oorlog tussen en tegen drugssyndicaten aan. De dagelijkse confrontatie met excessief geweld zou de morele grenzen van kinderen vervagen en hun afstompen.

Media wereldwijd berichtten onlangs over de vijf Mexicaanse kinderen die een zesjarig jongetje ontvoerden. Volgens de openbaar aanklager werd de kleine knul door de kinderbende – twee meisjes en drie jongens – vastgebonden, gewurgd en met stenen bekogeld. Na een bijna fatale messteek werd hij in een gat in de grond geworpen, waar de zesjarige de dood vond.

De daders van de gruwelijke moord in de Mexicaanse deelstaat zijn tussen de 11 en 15 jaar oud. Volgens een tante van het slachtoffer – geciteerd door nieuwsportal noticiasnet – was de moord nog veel gewelddadiger dan door de openbaar aanklager geschilderd. “Ze hebben mijn neefje de ogen uit de kassen gescheurd, zijn lip afgesneden, zijn wang opengereten en 27 keer gestoken.”

Steeds vaker in Mexico zijn kinderen betrokken bij geweldsdelicten. Experts waarschuwen dat in Mexico een generatie aan psychopaten opgroeit. De voor hun voor de hand liggende reden: de oorlog tussen de in drugs gespecialiseerde misdaadbendes. Maar ook de oorlog tegen drugs.

Al jaren woedt erin het land een bloedige strijd tussen de regering en de drugsdealers, alsmede tussen de verschillende kartels. Meer dan 80.000 mensen zijn sinds 2006 in verband met drugsgerelateerde criminaliteit gestorven. Een verdere 22.000 wordt vermist. “De afgelopen negen jaar zijn een waar bloedbad,” laat Martin Perez, een woordvoerder van de kinderliefdadigheidsorganisatie Redim, weten in de Mexicaanse krant Periodico Central. “En dat heeft een direct effect op de kinderen. Niemand legt hun uit wat er om hen heen gebeurt”, aldus Perez.

“Geweld is een inbreuk in je leven is, het verandert je blik op de wereld”, zegt Perez verder. “En als het geweld zich verspreidt in je omgeving, als je niets anders meer hoort op het nieuws en overal om je heen, veroorzaakt dat onzekerheid en vernietigt dat je vertrouwen in de omgeving.”

Voor hem zijn de vermeende moordenaars van het zesjarige jongetje daarom vooral ook zelf slachtoffer van hun extreem gewelddadige omgeving. Perez weet talloze van dergelijke wrede gevallen te benoemen. Ze vinden wekelijks plaats; een tweejarig meisje wordt door jongeren mishandeld, tieners doden een dertienjarige jongen – het is aan de orde van de dag in Mexico.

Imiteren de kinderen daarmee de volwassenen in hun omgeving? Ja, zeggen de experts. Kinderen imiteren wat ze om zich heen zien. Ze worden ook geprikkeld door het succes van gangsters. Daar speelt ook in mee dat de misdaad in alle facetten van de Mexicaanse samenleving vertegwoordigd is. Zo wordt de onlangs gekozen Mexicaanse President Nieto door velen in verband gebracht met de moord en verdwijning van 43 studenten. Nieto wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de aanhoudende geweldsexplosies in Mexico.

Maar experts waarschuwen ook dat het om meer gaat dan alleen gedragsimmitatie. Door alles wat er om hen heen gebeurt, wordt de persoonlijkheid van kinderen verstoord. Forensisch expert en criminoloog Carlos Ochoa benadrukt dat de zaak van het zesjarige jongetje ‘op geen enkel moment een spel was. Er was sprake van een intentionele opzet die psychopatische kenmerken draagt’.

Ochoa onderzoekt ook een andere bekende moord in Mexico: die van de jonge Ana Carolina, die haar adoptieouders vergiftigde en vervolgens in brand stak. Net als de moord op het zesjarige jongetje toont deze zaak aan dat daders steeds jonger worden en de daderkenmerken zich steeds prominenter voordoen. Zolang de bloedige drugsoorlog voortwoedt, zal deze trend alleen maar toenemen. Ochoa: “In 2020 zal er in Mexico een hele generatie aan psychopaten zijn opgestaan.”