Spring naar de content

Wedden op Wimbledon: voorspelbaar of juist niet?

Het grasseizoen is in alle hevigheid losgebarsten, Halle, Queens, Birmingham, de wereldtop bereidt zich voor op het grootste tennisevenement ter wereld: Wimbledon. Novak Djokovic en Serena Williams zijn opnieuw de grote favorieten. De vraag of het huidige toptennis zich nog wel zo makkelijk laat voorspellen, is gerechtvaardigd. Daarvoor ligt de gewonnen finale van Wawrinka in Parijs, tegen favoriet Djokovic, te vers in het geheugen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

De bookies, overal ter wereld, vieren nog steeds feest.

Oké, Djokovic is te verslaan op gravel, voorheen het domein van Nadal en nu dan van Wawrinka, dat wisten we eigenlijk al een tijdje. Maar hoe zit dat op gras? Wimbledon begint over ruim een week, dus alles staat momenteel in het teken van het grote bespiegelen. Vaak is dat net zo leuk als de tenniswedstrijden zelf.

Wimbledon-finale
Na zijn uitschakeling op Queens voorspelde Stan Wawrinka, weinig gewaagd, een Wimbledon-finale tussen Novak Djokovic (28) en de 33-jarige Roger Federer. Andy Murray, de kampioen van twee jaar geleden, is volgens Wawrinka de belangrijkste uitdager. Voor Wawrinka zelf, Nadal ook, de Japanse krijger Nishikori en andere big servers zoals Isner of Karlovic is geen glorie weggelegd. Zei Wawrinka. Hij voegde daar de woorden ‘that’s just what I think, though’ aan toe, dus voor wat het waard is.

De Zwitser Stan Wawrinka tijdens zijn tweede ronde wedstrijd tegen Kevin Anderson in Queens.
De Zwitser Stan Wawrinka tijdens zijn tweede ronde wedstrijd tegen Kevin Anderson in Queens.

Wat denken de gokhuizen? Unibet presenteerde vrijdagmiddag de volgende Wimbledon-quotes:

1. Djokovic 2,0
2. Murray 4,2
3. Federer 7,5
4. Nadal 13
5. Wawrinka 15
(6. Nishikori 26, 7. Raonic 31, 8. Dimitrov 34, 9. Tsonga 34, 10. Berdych 41, 11. Cilic 41)

Nivellering
Duidelijke cijfers. Djokovic gaat Wimbledon winnen, Murray maakt ook kans en heel misschien kan Federer voor een ‘verrassing’ zorgen, maar dan houdt het op. Van enige nivellering is nauwelijks sprake. Ter vergelijk: het verschil tussen de nummer één (Djokovic) en twee (Federer) op de wereldranglijst bedraagt 4.680 (!) punten. Dat is meer dan Nadal (10de op de wereldranglijst) dit jaar in totaal bij elkaar heeft geslagen: 3135.

Andy Murray wint van Gilles Muller tijdens de kwartfinale in Queens.
Andy Murray wint van Gilles Muller tijdens de kwartfinale in Queens.

Conclusie: het is dringen aan de top. De rijken verrijken zich in al het Grand Slam-licht, de armen verpauperen onderaan de ranglijst. Het aantal echte uitdagers is de laatste jaren zienderogen afgenomen. Dus zijn we blij met wie we wél hebben. Optredens van de weinig sympathie opwekkende Andy Murray zijn geen plezier voor het oog, de laatste tijd, maar los van Federer is hij wel één van de weinigen die het Wimbledon-feestje van Djokovic kan verstoren.

Zorgwekkend
Bij de vrouwen is de situatie misschien iets minder nijpend – een snelle blik op de wereldranglijst leert dat tussen de nummer één (Serena Williams) en twee (Kvitova) een gat van 4.421 punten zit – maar dat is natuurlijk even zorgwekkend.

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te voorspellen dat Serena Williams, net als Federer 33 jaar, ook op Wimbledon als grote favoriete aan de start verschijnt. De bookmakers zeiden:

1. Serena Williams 2,0
2. Kvitova 4,5
3. Sharapova 9
4. Azarenka 11
5. Halep 15
(6. Safarova 21, 7. Lisicki 21, 8. Pliskova 26, 9. Keys 26, 10. Kerber 26.)

‘Young Guns’
Opnieuw duidelijke taal. De top zit iets dichter bij elkaar dan bij de mannen, maar de roep om vernieuwing klinkt net zo luid. Want zijn er dan helemaal geen ‘young guns’ meer, die de gevestigde orde kunnen laten schrikken? Natuurlijk wel.

Mogelijk is het zeker. Boris Becker was pas 17 jaar toen hij zijn neus voor het eerst tegen het venster drukte op Wimbledon. Tracy Austin en Andrea Jaeger stonden ook op hun 17de in de Wimbledon-finale. Seles, Capriai, Hingis, Chris Evert, noem ze maar op, ze vergaarden allen op jonge leeftijd Wimbledon-roem. Dus waarom zou dat dit jaar niet kunnen?

Bij de mannen wordt Nick Kyrgios (20) al een paar jaar aangewezen als toekomstige Grand Slam-winnaar, net als Grigor Dimitrov (23). Bij de vrouwen worden de 18-jarige Belinda Bencic (nummer 31 op de wereldranglijst) en de pas 17-jarige Ana Konjuh (nummer 55 van de wereld) genoemd als toekomstige kampioenes.

Madison Keys
Onze persoonlijke up and coming-favoriet is de Amerikaanse Madison Keys (20 jaar), de nummer negen van de plaatsingslijst op Wimbledon en de jongste speelster onder de top 25 van de wereld. Gecoacht door Lindsay Davenport en sinds haar veertiende actief in het profcircuit, is Keys in Amerika de aangewezen speelster om landgenote Williams van haar tennistroon te stoten. Keys heeft ‘all the makings of a star’, schreef The Wall Street Journal onlangs.

Madison Keys serveert tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky tijdens de derde ronde van Roland Garros dit jaar.
Madison Keys serveert tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky tijdens de derde ronde van Roland Garros dit jaar.

In de halve finales van de Australian Open verloor ze dit jaar nog, tamelijk kansloos, van de latere kampioene, Serena Williams. Maar dat was op gravel. Wimbledon is op gras. En op die ondergrond is Keys beter in haar element, met haar atletische gestalte en krachtige slagenarsenaal.

Verwachtingen
Zelf zegt ze geen absoluut aandacht te besteden aan de hoge verwachtingen in eigen land. “Iedereen om mij heen zegt ook: als je de komende vijf jaar geen Grand Slam-toernooi wint is dat volkomen normaal. Er is geen enkele tijdslimiet.”

Heeft alles met haar opvoeding te maken, Keys speelt voor de toekomst, niet voor het heden. “Mijn moeder zei altijd: ‘je speelt niet om de beste junior te zijn, je speelt om een goede professional te worden’.” De druk van ‘de eerste Amerikaanse winnares die geen Williams heet’ kan Madison Keys dus weerstaan. Zij weet ook dat ze niet bestand is tegen het (service-) geweld van Serena. Nog niet. Jammer genoeg.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: tennis.