Spring naar de content

Maak van Griekenland geen derdewereldland (en voorkom comeback Nana Mouskouri!)

Iedereen hield het voor godsonmogelijk, zeker sinds de links-radicale Syriza-partij het in Griekenland voor het zeggen heeft. En enige scepsis blíjft gepast. Maar sinds afgelopen zondag ziet het ernaar uit dat de Griekse regering haar schuldeisers dan toch echt serieus tegemoet wil komen. Hoogste tijd voor een gepast antwoord van de landen van de eurogroep. Al was het maar om een eventuele comeback van Nana Mouskouri te voorkomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Verdere versobering van het pensioenstelsel, meer goederen en diensten onder de hoge btw-tarieven en extra belastingheffing voor de rijken. Met deze nieuwe kniebuiging lijken de Griekse premier Alexis ‘Smiley’ Tsipras en Yanis ‘Varifocus’ Varoufakis, zijn spindocter, op de juiste weg. Grote kans dat de Grieken aanstaande woensdag in de ingelaste Eurotop opnieuw geld krijgen toegezegd uit het Europese noodfonds EFSF.

Een mooi moment voor Europese regeringsleiders om iets terug te doen. Willen zij voorkomen dat het hele circus na de zomervakantie opnieuw begint, dan doen ze er goed aan de schuldenlast van de Grieken substantieel te verminderen. Hoe substantieel? Laten we zeggen met de helft. Als de ECB en het IMF daarin meegaan krijgt het land tenminste weer lucht. En – nog veel belangrijker: perspectief.

De totale staatsschuld van de Grieken bedraagt 316 miljard euro. Dat is 173 procent van het bruto binnenlands product. Op eigen kracht kan een land met een zwakke economie als Griekenland dat geld nooit terugbetalen. Schelden de eurolanden die schuld echter voor de helft kwijt, dan betekent dit een verlichting van 98 miljoen euro. Volgen het IMF en de ECB, dan stijgt dit bedrag tot 123 miljard euro. Daarmee daalt de Griekse staatsschuld naar 109 procent van het bbp. Toegegeven, nog steeds fors, maar behapbaar. Landen als België en IJsland zitten daar maar net onder.

Is zo’n halvering voor de eurolanden op te brengen? Voor Nederland wel. Het Nederlandse deel van de taart bedraagt 17,8 miljard euro. Snijden we die punt doormidden dan zitten we op 8,9 miljard euro, nog geen 500 euro per persoon. Zeker, een flink bedrag, ware het niet dat u en ik deze zomer gelukkig niet allemaal spoorslags naar Griekenland hoeven af te reizen om daar – naast borden – ook nog eens voor honderden euro’s aan souvlaki’s en ouzo stuk te slaan. De enige consequentie is dat onze staatschuld met nog geen 2 procent zal toenemen. Ter vergelijking: alleen al door de redding van ABN Amro en Fortis in 2008 nam deze schuld met ruim 7 procent toe!

Zeker, ze hebben het niet verdiend, de Grieken. En de kans op precedentwerking blijft aanwezig. Maar als de EU-leiders geen water bij de wijn doen zal de Griekse tragedie ons nog jaren blijven achtervolgen. Er is geen alternatief. Komt er géén akkoord, dan zijn de eurolanden 195 miljard euro kwijt en wacht de Griekenland binnen enkele jaren de status van derdewereldland.

Met als grootste horrorscenario een Live Aid-achtig benefietconcert bovenop de Acropolis. Nana (Only love) Mouskouri en Vicky (Après toi) Leandros staan al klaar. Nog een geluk dat Demis Roussos er niet meer bij kan zijn. Het is u misschien ontgaan, maar deze van origine Griekse bard is begin dit jaar overleden. Anderzijds: Forever and ever, Roussos grootste hit, had hier zeker niet misstaan.

U bent gewaarschuwd!