Spring naar de content

Je suis UberPop: taxi-oorlog in Parijs

Le client est roi, maar niet in de Parijse taxi. Denk aan het uitschot dat in Amsterdam brave burgers als zwijnen behandelt en transporteert, maar dan in het kwadraat. De reiziger wordt in de Lichtstad (of hij nou Frans spreekt of niet) op alle mogelijke manieren episch getild, van geknoei met de meter tot merkwaardige extra kosten voor bagage en het obligate tientallen kilometers omrijden naar de eindbestemming. Wie nog nooit in een Franse taxi zat, moet maar even lekker illegaal de komedie Taxi uit 1988 downloaden, van Gérard Pirès.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Het kwaadaardige karakter van de Franse taxistas werd gisteren plotsklaps blootgelegd tijdens een oorlog die ze nogal spontaan ontketenden tegen het sympathieke, gebruikersvriendelijke UberPop. De ringweg rond Parijs werd geblokkeerd, op andere strategische plekken werden barricades opgeworpen, met brandende autobanden en andere meuk. Op de luchthavens rond Parijs werd de passagiers geadviseerd de trein te nemen – ik zag apocalyptische beelden van volstrekt gedesoriënteerde reizigers die langs de snelweg van Charles de Gaulle richting stad strompelden.

Het deed mij denken aan de op vaste tijden terugkerende rellen in de buitenwijken waar kansjongeren (de exotische FIFA-mix van de Arabische en de Afrikaanse wereld) proletarisch winkelen in de betere winkels en verder alles slopen ‘uit sociale onrust’, aldus de marxistische filosofen in Frankrijk die meteen over Verelendung beginnen te mompelen terwijl ik enkel denk aan ordinaire hebzucht en verveling.

De taxi-guerilla in Parijs kreeg een menselijk gezicht door het drama rond grundge-oma Courtney Cobain. De weduwe nam op de luchthaven een taxi van Uber (idealistisch als ze is) en kwam terecht in de opstand der taxistas. De bendeleden, die natuurlijk nooit van Nirvana hadden gehoord, begonnen de ruiten van haar Ubertaxi in te meppen met honkbalknuppels. Courtney was sowieso al gespannen want ze moest die dag als stijlicoon optreden tijdens de Fashionweek, notabene met Kanye West. Ze begon hilarisch en erg punk te twitteren: Help me, klootzak van een Hollande, waar is die kutpolitie van je als ik ze nodig heb. De chauffeur van haar auto was inmiddels gegijzeld door de terreurbende. ‘Is dit Frankrijk? Ik voel me veiliger in Bagdad’ tweette Courtney vrolijk verder, aangevuld met nog wat meer reactionaire onderbuik- en oerwoudgeluiden. Uiteindelijk wist de diva op een motortaxi te ontsnappen, met gevaar voor eigen leven.

De arrogante minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve en weekdier Hollande (de keizer zonder kleren) brulden onafhankelijk van elkaar dat UberPop onmiddellijk verboden moest worden. In wat voor tijden leven die pipo’s, dat ze denken dat een simpele app verboden kan worden?

De dappere Franse regering heeft inmiddels ook de oorlog verklaard aan andere concurrenten van de georganiseerde staatstaxibende, te weten aan Heetch en Djump. In dit kader lijkt mij de ontbinding van BlaBlaCar de logische volgende stap in de oorlog tegen apps. Het Franse volk denkt heel anders over de taxi-oorlog. Ik zag diverse enquêtes voorbijflitsen en grosso modo kan gesteld worden dat ruim tachtig procent voor UberPop is. Klant is koning, denk ik altijd maar. De burger moet in opstand komen tegen de door de overheid georganiseerde taximafia! Daarom: steun UberPop en vul deze petitie in. Maintenant! Chopchop! Je suis Uberpop!

Onderwerpen